Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Curtea Supremă limitează puterea lui Biden de a reduce emisiile de gaze
WhatsApp
Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) și-a pierdut o parte din puterea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Decizia istorică a Curții Supreme a SUA reprezintă un eșec major pentru planurile președintelui Joe Biden privind schimbările climatice.
Curtea Supremă limitează puterea lui Biden de a reduce emisiile de gaze

Militanții pentru protecția mediului au reacționat cu consternare, unul dintre ei calificând hotărârea drept "exces de autoritate judiciară".

Procesul împotriva EPA a fost intentat de Virginia de Vest în numele altor 18 state, majoritatea conduse de republicani, și al unora dintre cele mai mari companii de cărbune din țară.

Aceștia contestau dacă agenția are puterea de a reglementa emisiile care încălzesc planeta pentru sectoarele energetice la nivel de stat sau doar pentru centralele electrice individuale.

Aceste 19 state se temeau că sectoarele lor energetice vor fi reglementate și că vor fi obligate să renunțe la utilizarea cărbunelui, cu costuri economice grave.

 

Congresul a respins anterior programele de limitare a emisiilor de carbon 

 

Printr-o hotărâre cu 6 voturi pentru și 3 împotrivă, instanța a dat dreptate statelor conservatoare și companiilor producătoare de combustibili fosili, fiind de acord că Congresul nu a "intenționat să delege... decizii de o asemenea importanță economică și politică".

Procurorul general al statului Missouri, Eric Schmitt - unul dintre cele 19 state - a calificat decizia drept "o mare victorie... care respinge reglementările ucigașe de locuri de muncă ale EPA Biden".

Curtea nu a împiedicat complet EPA să facă aceste reglementări în viitor - dar spune că Congresul ar trebui să spună clar că autorizează această putere. Iar Congresul a respins anterior programele de limitare a emisiilor de carbon propuse de EPA.

Grupurile de mediu vor fi profund îngrijorate de acest rezultat, deoarece, din punct de vedere istoric, cele 19 state au făcut puține progrese în ceea ce privește reducerea emisiilor - necesară pentru a limita schimbările climatice.

Aceste state au reprezentat 44% din emisiile SUA în 2018, iar din 2000 până în prezent au obținut o reducere medie de doar 7% a emisiilor lor.

"Hotărârea de astăzi a Curții Supreme subminează autoritatea EPA de a proteja oamenii de poluarea climatică într-un moment în care toate dovezile arată că trebuie să acționăm de urgență", a declarat Vickie Patton, consilier general al Environmental Defense Fund (EDF), conform BBC.

 

Decizia istorică a Curții Supreme este un eșec semnificativ pentru Biden

 

Președintele Biden se bazează acum pe o schimbare de politică din partea acestor state sau pe o schimbare din partea Congresului - în caz contrar, este puțin probabil ca SUA să își atingă obiectivele climatice.

Aceasta este o pierdere semnificativă pentru președintele care a intrat în funcție cu promisiunea de a intensifica eforturile SUA în domeniul mediului și al climei.

În prima sa zi de mandat, el a reintrodus țara în Acordul de la Paris, primul acord universal cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic privind obiectivele în materie de schimbări climatice.

El s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 52% până în 2030 față de nivelurile din 2005.

Rezultatul acestui caz va fi luat în considerare de guvernele din întreaga lume, deoarece va afecta eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice. SUA reprezintă aproape 14% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

Această hotărâre ar putea afecta, de asemenea, responsabilitățile mai largi de reglementare existente și viitoare ale EPA - inclusiv protecția consumatorilor, siguranța la locul de muncă și sănătatea publică.

Hotărârea oferă "o putere enormă" instanțelor de a viza alte reglementări care nu le plac, a declarat pentru BBC Hajin Kim, profesor asistent de drept la Universitatea din Chicago.

Acest lucru se datorează faptului că judecătorii pot spune că Congresul nu a autorizat în mod explicit agenția să facă acel lucru anume, adaugă ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel