Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum vor arăta facturile românilor din Italia, în 2023? Prețurile la energie și gaze, explicate pas cu pas
WhatsApp
După ce prețurile la gaze și electricitate în Italia au atins cifre record în 2022, atât consumatorii clienți casnici cât și firmele speră că lucrurile se vor îmbunătăți în anul următor. 
Facturile europenilor la gaze și curent sunt tot mai mari

Cum vor arăta facturile la energie și gaze în Italia, în 2023? Cele mai recente estimări ale prețurilor arată că, deși se așteaptă ca lucrurile să se îmbunătățească ușor în cursul acestui an, situația este imprevizibilă, iar criza energetică europeană va continua să lovească puternic consumatorii.

Iată ce trebuie să știi despre facturile la energie electrică și gaze naturale în Italia, în 2023. 

 

Prețurile la gaze în Italia: încă nicio scădere

 

ARERA, Autoritatea de reglementare a energiei electrice din Italia, a anunțat la începutul acestei săptămâni că facturile la gaze au crescut în medie cu 23,3% în decembrie - ceea ce a fost o surpriză pentru mulți, având în vedere tarifele relativ scăzute la gaze înregistrate în ultima lună din 2022.

"Prețurile la gaze au început să scadă abia în jurul datei de 17 decembrie", a explicat președintele Arera, Stefano Besseghini, iar tarifele ridicate înregistrate în prima jumătate a lunii (aproximativ 140 de euro pe megawat oră) au umflat efectiv facturile din ianuarie.

Prin urmare, consumatorii vor trebui să mai aștepte puțin pentru a vedea o scădere a facturii lunare la gaze, o oarecare reducere putând apărea în februarie, cu condiția ca prețurile europene la gaze să se mențină sub 80 de euro pe megawatt oră (în ultima săptămână au oscilat în jurul valorii de 70).

Prețurile vor fi, de asemenea, scăzute de mult așteptatul plafon de preț al UE, care, începând cu 15 februarie, va proteja consumatorii de orice creștere a prețului la gaze de peste 180 de euro pe megawatt oră - ceea ce s-a întâmplat de aproximativ 40 de ori în 2022.

Vezi și: De ce scade prețul la gaze pe burse, dar nu și în facturile românilor

Acest lucru ar trebui să împiedice ca prețurile la gaze în Italia și oriunde în Europa să ajungă la cifrele amețitoare înregistrate anul trecut, deși analiștii spun că tarifele vor rămâne în continuare departe de nivelurile de dinaintea crizei.

Besseghini a avertizat consumatorii să nu tragă "concluzii pripite", precizând că "piețele sunt încă caracterizate de o volatilitate accentuată, sezonalitatea va afecta variațiile prețului la gaze, iar valorile absolute sunt încă extraordinar de ridicate".

 

Prețurile la energie electrică vor scădea

 

În ceea ce privește prețurile la electricitate, Arera a estimat recent că, în primul trimestru din 2023, consumatorii cu contracte pe "piața protejată" (mercato tutelato) își vor vedea facturile scăzând în medie cu 19,5% față de ultimul trimestru din 2022.

Scăderea preconizată va fi determinată de o mai mare stabilitate a pieței - stocurile de gaze din UE sunt în prezent de aproximativ 80% -, precum și de extinderea măsurilor de ajutor de stat introduse de fostul premier Mario Draghi, de care beneficiază familiile și întreprinderile cu venituri mici.

Dar prețurile la electricitate vor fi în continuare în creștere în general, deoarece se așteaptă ca tarifele din primul trimestru al anului 2023 să fie cu 15,4 % mai mari față de primul trimestru al anului trecut. 

 

Ce se va întâmpla în 2023

 

Deși merită să ținem cont de faptul că piața energiei este, din punct de vedere istoric, foarte volatilă și că schimbările radicale, în bine sau în rău, se pot întâmpla peste noapte, primele estimări privind restul anului 2023 nu sunt tocmai debordante de speranță.

Astfel, o gospodărie medie din Italia va cheltui în 2023 suma de 4.724 de euro (aproape 400 de euro pe lună) pe facturile de gaz și electricitate combinate - adică cu 2.500 de euro mai mult decât în 2021 - potrivit estimărilor grupului italian de consumatori Codacons.

Codacons a mai spus că gospodăriile cu contracte protejate mercato tutelato vor cheltui în mod colectiv 40,5 miliarde de euro numai pentru energie în acest an, marcând o creștere de 18,5 miliarde de euro față de 2021.

Analiștii din industrie continuă să avertizeze că piața energiei este susceptibilă de schimbări rapide și că o serie de factori, inclusiv temperaturile locale, cererea națională și tranziția Italiei către alte surse de energie decât gazul rusesc, vor determina în cele din urmă oscilațiile de preț pe parcursul anului.

 

-----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel