Opțiunea pentru femei - introdusă prin Legea 234 din 2004 și prelungită de mai multe ori până la legile bugetare din 2021 și 2022 - a reprezentat posibilitatea oferită femeilor salariate de a ieșit la pensie la vârsta de 58 de ani și femeilor care desfășoară activități independente la 59 de ani, în ambele cazuri cu o vechime minimă în câmpul muncii de 38 de ani.
O măsură foarte reușită, menită să reconcilieze viața de familie și cea profesională, care în primele nouă luni ale anului 2022 a permis ca 18 273 de femei să părăsească piața muncii și să iasă la pensie.
Datele din monitorizarea INPS a fluxurilor de pensionare, publicate în octombrie anul trecut, ne arată că în 2021 opțiunea pentru pensionare la femei a fost utilizată de 20.641 de femei și este probabil ca până în decembrie 2022 să fie depășite pensionările din 2021.
Prin urmare, partidele au propus prelungirea acesteia până în 2023 încă din timpul campaniei electorale, iar guvernul a inclus-o printre măsurile din noua lege a bugetului aprobată astăzi în Parlament, dar cu criterii diferite față de cele din trecut.
În conformitate cu normele privind opțiunea pentru femei din 2022, cerințele de vârstă și de contribuție trebuiau să fi fost acumulate până la 31 decembrie 2021; în mod similar, conform noilor norme, pentru a utiliza opțiunea pentru ieșire la pensie pentru femei în 2023, va fi necesar să fi acumulat cerințele de vârstă și de contribuție până la 31 decembrie 2022.
Primul proiect de lege a bugetului, prezentat zilele trecute în cadrul unei conferințe de presă de către premierul Meloni, prevedea corelarea numărului de copii cu cerința de vârstă.
- 58 de ani, cel puțin doi copii și 35 de ani de contribuții;
- 59 de ani, un copil și 35 de ani de contribuții;
- 60 de ani, fără copii și 35 de ani de contribuții.
Perplexitățile exprimate de partidele de opoziție și de unii constituționaliști cu privire la presupusele riscuri de nelegitimitate din cauza încălcării principiului egalității și la riscurile lipsei de acoperire financiară au determinat guvernul să revină parțial asupra propriilor pași.
Politicienii și experții în domeniul pensiilor au cerut menținerea cerințelor din 2022 în 2023, dar guvernul a decis să le schimbe:
60 de ani ca limită de vârstă pentru toate femeile care lucrează, reducerea cu un an, până la maximum doi, pentru fiecare copil pentru cei care au în îngrijire un soț sau o rudă de gradul doi sau o persoană cu handicap de peste 74%.
Pensia va fi redusă cu aproximativ 20%-30% și va fi plătită după 12 luni de la data îndeplinirii cerințelor sau după 18 luni (pentru femeile care desfășoară activități independente), după fereastra de mutare.
Femeile angajate care vor aplica pentru opțiunea pentru femei vor trebui să își înceteze contractul de muncă și să fi atins o vechime totală de 35 de ani de cotizare, acumulând contribuțiile plătite din orice motiv, fără a lua în considerare perioadele de boală sau de șomaj.
Totuși, pentru a fi siguri de noile reguli, va fi necesar să aștepte aprobarea manevrei bugetare în Parlament, conform presei italiene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News