Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum obții pensie, după ce ai lucrat în Austria
WhatsApp
La fel ca în alte țări europene, românii pot primi pensie și din România și din Austria, dacă îndeplinesc toate condițiile prevăzute de legile ambelor țări. Stagiul minim de cotizare și vârsta minimă de pensionare pot fi atinse cumulând anii de muncă din ambele țări.

Pentru pensia care se poate obține din Austria, la limită de vârstă, este nevoie de dovada că lucrătorul a plătit contribuțiile timp de cel puțin 180 de luni, din ultimele 360 luni calendaristice. Se elimină din calcul perioadele de studii. De asemenea, pot beneficia de pensie și cei care cumulează în total cel puțin 300 de luni de plată a contribuțiilor, fără condiţionare de timp. Vârsta de pensionare va fi, după anul 2024, 65 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, crescând progresiv, din 2006 când era de 51,5 ani pentru femei şi 56,5 de ani pentru bărbaţi.

Este foarte important ca românii care se stabilesc în Austria să verifice și să depună de la început toate documentele necesare pentru a putea obține pensie, la finalul carierei. De asemenea, trebuie să se informeze corect și să verifice dacă sunt înregistrate ccontractele lor de muncă și dacă sunt plătite contribuțiile, de către angajator. Cei care vor să depună dosarul de pensionare în Austria trebuie să completeze o cerere către casa de asigurări de pensie de care aparține, sistemul austriac fiind diferit de cel din România.

 

Cum se calculează pensia în Austria

 

Cuantumul pensiei se va calcula atât în funcție de contribuţiile plătite, cât şi de vârstă. În Austria există o formulă de pensie progresivă, un sistem care permite reducerea vârstei de pensionare la 40-60% din timpul de lucru, fără ca pensionarul să fie obligat să renunțe la drepturile de pensie. Sistemul este oarecum asemănător cu cel de pensionare anticipată din România, dar nu sunt calculate „sancțiunile". Serviciul public de ocupare (Arbeitsmarktservice - AMS) îşi asumă o parte din plată, cuprinsă între 70% şi 80% din remuneraţia anterioară.

Cuantumul pensiei crește în funcție de contribuţiile plătite și de vârsta la care asiguratul iese la pensie. Dosarul de pensionare se depune la „Pensionsversicherungsanstalt" - casele de asigurări de pensie – în cazul angajaților care au contract de muncă, iar lucrătorii independenţi depun dosarul la „Sozialversicherungsanstalt der Gewerblichen Wirtschaft" - casa de pensii care administrează contribuţiile sociale pentru profesiile din industrie, comerţ, meşteşugari şi profesii liberale.

În cazul românilor care au lucrat mai mulți ani și în România și în Austria, dosarul se depune mai întâi în țara în care s-a atins vârsta minimă de pensionare și stagiul minim de cotizare, conform legii, urmând ca ulterior să se poată depună și în cealaltă țară și să fie obținută pensia pentru perioada lucrată în fiecare țară, conform legislației din România și din Austria. Cuantumul pensiei din Austria este mult mai mare decât cel al pensiei din România, dar această pensie se poate obține doar dacă se îndeplinesc toate condițiile impuse de statul austriac. Totuși, se poate obține pensia europeană din Austria, de către cei care au lucrat mai multt de un an. Aceasta are un cuantum mult mai mic, dar se adaugă la pensia din România.

 

Pensii de invaliditate și de incapacitate de muncă

 

În cazurile de invaliditate sau de incapacitate de a continua activitatea, asiguratul din Austria are posibilitatea de a beneficia de asigurarea de pensii, primind indemnizații pentru „Berufsunfähigkeit" (incapacitate profesională), în cazul funcționarilor, respectiv „Invalidität" (invaliditate), în cazul muncitorilor, şi „Erwerbsunfähigkeit" (incapacitate de muncă), în cazul lucrătorilor independenți. Indemnizația pentru incapacitatea profesională și pentru invaliditate se acordă atunci când capacitatea de muncă a angajatului asigurat este redusă cu mai mult de jumătate, protejând toate formele de dizabilitate care duc la reducerea capacității de muncă. Cea pentru incapacitate de muncă se acordă atunci când un lucrător independent care nu a împlinit 50 ani nu mai este în măsură să exercite o activitate profesională, din cauza stării sale de sănătate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Tu stii ce drepturi ai? Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel