Conform legilor Uniunii Europene, toți copiii ai căror părinţi lucrează legal într-o ţară membră UE pot primi alocaţiile care se dau în acea ţară, în locul celor din România. Statul responsabil pentru plata tuturor prestațiilor familiale pentru lucrătorii din UE este în primul rând statul în care lucrează părinții. Cei care primesc alocații pentru copii de la statul german trebuie să renunțe la cea din România, deoarece nu se pot lua prestațiile din ambele țări, simultan. Copiii au dreptul la alocaţie, indiferent dacă locuiesc în România sau în ţara în care muncesc părinţii lor. Cererea pentru alocație trebuie să fie depusă de părintele care are în grijă copilul, la Agenția pentru Prestații Sociale Familiale („Familienkasse").
Începând din iulie 2019, românii care lucrează legal în Germania primesc alocaţii mai mari pentru fiecare copil. Cum creşte alocaţia în funcţie de numărul de copii – calcule şi sume pe care le vor primi părinţii. Părinții primesc alocații (Kindergeld) cu 10 euro mai mari pentru fiecare copil, cuantumul crescând de la 194 de euro pe lună, la 204 euro pe lună pentru primul şi al doilea copil. Pentru al treilea copil, ajutorul este acum de 210 euro, în loc de 200 de euro, cât era înainte, iar de la al patrulea copil în sus suma crește de la 225, la 235 de euro pe lună. Astfel, o familie cu patru copii trebuie să primească în total 853 de euro pe lună, față de 813 euro, cât primea până la 1 iulie.
Există și suplimente de alocații (Kinderzuschlag), pentru familiile cu venituri reduse. Și acest supliment s-a majorat, de la iulie 2019, de la 170 de euro, la 185 de euro pe lună. De asemenea, s-a majorat cu 192 de euro pragul sumei anuale neimpozabile, astfel încât venitul neimpozabil al ambilor părinți este de 7.620 de euro, de la 7.428 euro. Alocația suplimentară de stat reprezintă o sumă acordată lunar pentru fiecare copil și asigură, împreună cu alocația standard, suma necesară pentru satisfacerea necesităților copiilor. Părinții au dreptul la această alocație suplimentară pentru copii, în cazurile în care veniturile lunare ale părinților ating pragul minim de venit.
Alocația parentală este un sprijin financiar pentru familii, după nașterea unui copil, care se acordă atunci când se pierde o parte din câștigul financiar al părinților, în urma întreruperii sau a diminuării activităților lucrative. Pot primi alocație parentală cei care fac dovada că în lunile pentru care solicită această prestație nu lucrează mai mult de 30 de ore pe săptămână, îngrijesc și cresc ei înșiși copilul, locuiesc împreună cu copilul și au domiciliul sau reședința obișnuită în Germania. Alocația parentală trebuie solicitată la Oficiul local pentru Alocații Parentale („Elterngeldstelle").
În funcție de necesitățile părinților, regulamentele privind alocația parentală oferă diferite opțiuni. Alocația parentală de bază are o valoare de la 65% până la 100% din salariul net primit înainte de naștere. Cu cât salariul a fost mai mic, cu atât este mai mare procentajul. Atât mamele, cât și tații pot beneficia de această prestație pe o perioadă de până la 14 luni, pe care o pot împărți cum doresc. Un părinte poate beneficia de minimum 2 luni și de maximum 12 luni de alocație parentală, ajungând la maximum de 14 luni doar dacă ambii părinți participă la creșterea copilului și fiecăruia îi lipsește venitul din activitatea lucrativă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News