„Este vorba de, imediat după CEKA (prima agenție creată de Lenin după victoria revoluției bolșevice), Comisia pentru toată Rusia, nu aveau nevoie de judecător în 1918, erau 2, 3 cekişti care stăteau la masă și puneau ștampila. Cutare – a avut fabrică burgheză, a încercat să... ce facem? Executat. Cutare - pictor, a zis că nu e bine cum fac bolșevicii. Împuşcat. Asta în primă fază.
În faza a doua când au început să construiască un simulacru de justiție care și-a atins culmea criminală în anii 30, cu marile procese în care au fost condamnaţi şi executaţi sute de mii de oameni, imediat atunci, în 1919, au apărut judecătorii la masă.
Citește și Adina Florea și Gheorghe Stan, ANUNȚ de ULTIMĂ ORĂ. ATAC la adresa lui Augustin Lazăr
În centrul mesei, la astfel de tribunale revoluţionare erau magistrații aduși acolo cu țeava pistolului în rinichi, puşi să citească sentinţa pe care o dădea partidul bolşevic și, în capul mesei, lateral, stătea comisarul, trimisul partidului. Ăla care era pregătit să împuşte, dacă vreunul dintre judecători o lua razna. Aşa se desfăşrau şedinţele de judecată, respectivul nu scotea niciodată niciun cuvânt. Asta a fost doamna Florea.
Secţia specială - au simțit nevoia să îi pună numele specială. Secțiile speciale erau cele care aveau randamentul cel mai mare la executat oamenii, nu numai în Rusia, peste tot unde auzim de secţie specială. Şi Gestapoul era secție specială.
Adina Florea l-a supravegheat pe omul ăsta (Gheorghe Stan – n.r.), a fost comisarul cu naganul. A fost aici ca respectivul să nu cumva să greșească un cuvințel, să abă un moment de reverie, de nebunie, a supravegheat situația”, a comentat situaţia, la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News