Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Criză politică în Italia. Coaliția de la guvernare pare să se destrame. Italienii ar putea fi chemați la urne
WhatsApp
Guvernul italian condus de premierul Mario Draghi este aproape să se destrame, după ce partenerul populist "Cinci Stele" a renunțat la un important vot de încredere.
Italia. Demisia probabilă a lui Draghi după boicotarea moţiunii de încredere de către trei membri ai coaliţiei de la guvernare

Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene a condus un guvern de uniune națională din februarie 2021. Dar liderul partidului Cinci Stele, Giuseppe Conte, l-a acuzat că nu face suficient pentru ca italienii să treacă mai ușor peste criza energetică și prețurile tot mai mari. 

În ciuda faptului că a câștigat confortabil votul de joi din Senat, viitorul politic al lui Draghi este acum sub semnul întrebării.

Premierul a subliniat în repetate rânduri că guvernul nu va rămâne în funcție fără partidul Cinci Stele. După vot, Mario Draghi a plecat să se întâlnească cu președintele Sergio Mattarella, care e de așteptat să îi ceară să rămână în funcție.

Dacă "Super Mario" (porecla dată de presa italiană lui Mario Draghi-n.r.) decide să demisioneze din lipsă de sprijin politic, italienii ar putea fi chemați la urne încă din toamna acestui an.

 

Conte: Italia se confruntă cu o criză socială gravă care va izbucni în septembrie

 

Votul de joi a fost legat de un pachet de sprijin economic de mai multe miliarde de euro pentru familii și întreprinderi.

Pachetul de 23 de miliarde de euro a trecut săptămâna trecută de camera inferioară, dar Conte a avertizat că Italia se confruntă cu o criză socială gravă care va izbucni în septembrie: "Trebuie să ne confruntăm cu realitatea inconfortabilă a cetățenilor noștri."

"Nu participăm la vot în baza acestei prevederi", a anunțat liderul din Senat al Mișcării Cinci Stele, Mariolina Castellone, conform BBC News.

Partidul populist a fost inițial cel mai mare din coaliție, dar a înregistrat o serie de dezertări. Sprijinul său a scăzut în ultimul an și se străduiește să recupereze teren.

 

Fostul lider al partidului a acuzat partidul Cinci Stele de un plan cinic de a doborî guvernul Draghi

 

Fostul lider al partidului, Luigi di Maio, a acuzat Cinci Stele de un plan cinic de a doborî guvernul Draghi pentru a-și revigora propriul sprijin, în timp ce trage Italia spre un colaps economic și social.

Mario Draghi, fostul șef al BCE, a fost numit anul trecut de președintele Sergio Mattarella pentru a salva Italia de la instabilitatea endemică și pentru a conduce redresarea post-pandemică. Dar acum Draghi a fost încolțit de turbulențele politice din parlamentul fragmentat al Italiei.

În cazul în care cel supranumit "Super Mario" decide să demisioneze din lipsă de sprijin politic, italienii ar putea fi chemați la urne încă din toamna acestui an.

Comisarul pentru economie al Uniunii Europene, Paolo Gentiloni, el însuși fost prim-ministru italian, a declarat că executivul UE urmărește evoluțiile de la Roma "cu detașarea cuvenită, dar și cu uimire îngrijorată".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel