„Deocamdată nu putem specula asupra efectelor. (...) Am trimis o statistică ieri la Curtea Constituţională, în care am arătat că în perioada 2003 - 2018 au fost soluţionate 170 de cauze care intră sub incidenţa Legii 78/2000”, a spus șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea.
Întrebată cum îşi explică faptul că timp de 15 ani nu a invocat nimeni o ilegalitate a compunerii instanţelor specializate, Cristina Tarcea a răspuns: „Sigur că există o explicaţie, completurile au fost alcătuite conform legii”.
Citește și Cristina Tarcea, acuzaţii dure la adresa lui Florin Iordache: Este un ABUZ
Iordache susţine în sesizare că există un conflict de natură constituţională între Înalta Curte şi Parlament, deoarece ÎCCJ nu a constituit completurile specializate aşa cum prevede Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Iordache a preluat în sesizare strategia avocaților în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare.
Florin Iordache reclamă „refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate”.
Citește și Tarcea, REPLICĂ pentru Tăriceanu: „În ceea ce privește datul demisiilor, probabil mi-o voi da"
De partea cealaltă, Cristina Tarcea a solicitat respingerea ca inadmisibilă a sesizării făcute de Iordache, justificând, pe baza jurisprudenței CCR, că atributul sesizării Curții nu poate fi delegat de președintele Camerei Deputaților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News