Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cresc prețurile la carburanți în toată Europa. Asociațiile consumatorilor din Italia, Franța și Spania cer intervenția autorităților 
WhatsApp
Prețurile carburanților în creștere în Europa. Italia înregistrează cel mai mare preț din ultimele 6 luni, Spania se menține sub media europeană. 

Italienii se confruntă cu cele mai mari prețuri la carburanți din ultimele 6 luni, în timp ce în Franța și Spania scumpirile continuă, deși cu o intensitate mai mică. În toate cele trei țări, temerile legate de o creștere a prețurilor la alimente din cauza transportului terestru devin tot mai stringente, relatează Știrile TVR.

Asociațiile de consumatori din Italia solicită Guvernului reducerea accizelor la carburanți, dar Executivul nu ia în calcul o asemenea intervenție, argumentând că scumpirile sunt cauzate de cotațiile internaționale. Italienii se tem că prețurile la alimente vor crește, având în vedere că 80% din mărfuri se transportă pe cale terestră.

"Un litru de benzină a trecut de pragul de 1 euro şi 90 de cenți, iar pe autostradă ajunge chiar şi la 2 euro 50. Pentru un plin, italienii scot acum din buzunar cu 7,3 euro mai mult decât la începutul acestui an. Prețul carburanților a crescut în întreaga Europă, însă Italia este una dintre țările în care TVA-ul şi accizele cântăresc greu, 56% din prețul afișat la pompă", spune Alberta Forgiarni, corespondent TVR în Italia.

În Franța, prețurile carburanților au crescut cu aproximativ 10 eurocenți în primele patru luni ale anului 2024. Factorii care au contribuit la această creștere includ inflația, majorarea prețului barilului pe piața externă, situația din Orientul Mijlociu și războiul din Ucraina.

"Asociația Automobiliștilor din Franța, care reunește peste 40 de milioane de persoane, a deschis o petiție prin care cere guvernului plafonarea prețului la 1,5 euro/litru, preț considerat suportabil pentru desfășurarea activităților", transmite Mihaela Antoche, corespondent TVR în Franţa. 

Prețul benzinei și al motorinei a crescut constant în ultimele luni, dar se menține sub media europeană cu o diferență de aproape 20 de cenți pe litru. Vârful scumpirilor s-a înregistrat în perioada Paștelui, când peste 16 milioane de spanioli au plecat în vacanță cu mașina.

"Un plin de motorină pentru un rezervor de 55 de litri costă, acum, 90 de euro pentru benzina și 85 de euro pentru motorină, ceea ce presupune o creștere de 8 și respectiv 4% de la începutul anului", transmite la rândul său Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania.

Creșterea prețurilor la carburanți are un impact semnificativ asupra economiei europene și pune presiune pe bugetele gospodăriilor. Guvernele din Europa sunt monitorizate îndeaproape pentru a observa ce măsuri vor lua pentru a atenua impactul scumpirilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel