Crema catalana nu este dificil de preparat acasă, dar există câteva detalii de care trebuie să ții cont (vezi secțiunea de "sfaturi") pentru a te asigura că obții un produs final perfect, fără cocoloașe și cu o aromă incredibilă.
Crema catalana, numită și cremă de caramel sau flan în alte părți ale lumii, este o cremă de origine spaniolă. Ingredientele sunt întotdeauna aceleași, dar, în funcție de locul în care se prepară, cantitățile pot varia.
Consistența este foarte asemănătoare cu cea a panna cotta, dar nu se adaugă amidon, gelatină sau agenți de îngroșare.
Vezi și: Clătite cu Nutella. O rețetă cu dichis pe care o vei repeta tot timpul
Acest preparat este perfect pentru a fi servit ca desert sau pentru un mic dejun elegant și special. Poate fi servit cu fructe proaspete sau consumat pur și simplu.
Deoarece este complet lipsit de gluten, crema catalana este, de asemenea, potrivită pentru cei cu boala celiacă și pentru cei cu intoleranțe.
Pentru cremă ai nevoie de:
- 500 ml lapte integral
- 4 ouă medii
- 110 g zahăr
- 1 păstaie de vanilie sau 1 linguriță de extract natural de vanilie
Pentru caramel ai nevoie de:
- 80-90 g zahăr
Sparge ouăle într-un castron mic și amestecă-le cu zahărul. Se lasă amestecul să se odihnească. Se încălzește laptele cu vanilie și se lasă să se odihnească.
Cum obții caramelul: se pune câte o lingură de zahăr într-o cratiță și, fără a amesteca, se așteaptă să se topească. Abia apoi puteți adăuga încă o lingură. Continuați până când rămâneți fără zahăr.
Când caramelul a căpătat o culoare maronie, frumoasă, se ia de pe foc și se toarnă imediat pe fundul formelor. Învârtiți formele pentru a distribui caramelul și pe margini.
Se toarnă laptele în firicel peste ouă, amestecând ușor.
Așezați formele într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt pentru a le împiedica să se miște. Umpleți formele până la margine cu ajutorul unui polonic.
Adăugați un cm de apă la baza formelor și coaceți la 140 de grade timp de aproximativ 80 de minute. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească la temperatura camerei și se dă la frigider timp de 2-3 ore înainte de servire. Pentru a desface crema catalana din forme, pur și simplu treceți lama unui cuțit pe margine și răsturnați-o pe o farfurie.
Poftă bună!
Citește și: Chec cu ciocolată. Un desert pufos și parfumat, cu un gust irezistibil
Pregătirea crema catalana nu este dificilă, dar există câteva detalii la care trebuie să fiți atenți:
- Evitați să bateți ouăle cu zahărul cu ajutorul mixerului. Folosiți doar un tel sau o furculiță și amestecați foarte ușor.
- Este recomandabil să folosiți vanilie în loc de vanilină. Acest sfat este valabil pentru toate deserturile.
- Crema catalana trebuie gătită încet și la o temperatură scăzută. Deoarece nu toate cuptoarele gătesc în același mod și nu toate formele sunt la fel, timpii sunt orientativi, iar desertul trebuie supravegheat întotdeauna prin verificarea apei din cratiță.
- Puteți aromatiza crema de caramel cu portocală, lămâie sau cacao în loc de vanilie. Puteți folosi o formă mai mare de gogoși în locul formelor mici.
- Caramelul trebuie făcut fără a amesteca zahărul. Cel mult, poți roti ușor vasul la foc mic.
- Crema catalana se păstrează la frigider timp de 2-3 zile, acoperit cu folie alimentară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News