Un creier este un creier și, deși există ușoare diferențe în ceea ce privește gustul și moliciunea, aveți de-a face cu un organ care este compus în principal din grăsime - și are același gust, indiferent de la ce animal provine.
Creierul ar trebui gătit astfel încât să fie crocant și ar trebui să fie servit cu lucruri crocante pentru a compensa calitatea de cremă a interiorului lor. MFK Fisher, o scriitoare gastronomică americană, oferă o rețetă din Barcelona pentru creiere prăjite. Nu trebuie decât să luați o bucată bună de unt și îl topiți în tigaie, aruncați un lob sau doi de creier acolo și îl amestecați cu ouă, este și asta o masă bună.
- 1 căpățână de usturoi, cu tot cu coajă
- Boabe de piper negru în bobițe de mestecat
- 1 frunză de dafin
- Buchet de ierburi proaspete
- 1 kilogram de creier (miel, porc sau vițel)
- Făină de toate felurile
- 2 ouă mari
- 1/2 cană de lapte
- 1 cană de pesmet panko
- 1 litru de ulei vegetal pentru prăjit
Pentru sos:
- 1 buchet de pătrunjel, numai frunzele
- 1/2 legătură de mărar
- 1 conservă mică de fileuri de anșoa, tocate mărunt
- 12 căței de usturoi, tocați mărunt sau rași
- 1 lingură de capere, tocate mărunt
- 1/4 cană de ulei de măsline extravirgin sau după gust
- piper negru proaspăt măcinat
Aduceți o oală de 2 litri de apă la fiert și adăugați usturoiul, boabele de piper și ierburile. Se fierbe la foc mic timp de 15 minute. Apoi, coborâți ușor creierii în oală și fierbeți timp de 6 minute. Scoateți creierii cu o lingură cu fantă și lăsați să se răcească. Când creierii sunt reci și tari, separați lobii în bucăți de 5 cm.
Între timp, pregătiți 3 boluri cu făină, ou bătut cu lapte și pesmet.
Încălziți uleiul la 177°C. Se tăvălește fiecare segment de creier în făină, apoi se acoperă cu amestecul de ou, și pesmet. Prăjiți creierii până când devin aurii și crocanți, aproximativ 3 minute. Se scurg pe prosoape de hârtie și se servesc imediat cu sos verde.
Pentru a face sosul verde:
Se toacă fin ierburile și se amestecă cu anșoa, usturoi și capere. Adăugați suficient ulei de măsline astfel încât amestecul să se poată lua cu lingura, dar să nu curgă. Se asezonează cu piper negru.
Acest sos verde are o bază de ulei de măsline, pătrunjel, mărar, capere și anșoa. Orice altceva alegeți să adăugați - lămâie și oțet, și ierburi suplimentare, cum ar fi cimbru proaspăt - depinde de dumneavoastră.
Echipament special: Tigaie pentru prăjire adâncă
------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News