Peste un sfert din populaţia Spaniei era supusă anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială. Specialiștii se tem că persoanele vulnerabile care au rămas fără loc de muncă nu-și vor mai reveni dacă sunt izolate de societate.
"Ultimele date arată că peste 13 milioane de spanioli sunt în risc de sărăcie și aproape o jumătate din populație întâmpină dificultăți când vine vorba de a face față cheltuielilor lunare", relatează Știrile TVR.
Caritas a decis să le întindă o mână de ajutor și să le dea persoanelor sărmane bonuri valorice pentru cumpărături.
Maria Soledad, director de organizaţie umanitară: "Familiile primesc un email cu un cod pentru o anumită sumă de bani și pot folosi telefonul mobil pentru a plăti în magazinele partenere, garantând astfel autonomia familiilor care decid singure ce pun în coșul de cumpărături".
Dimas Noguera, angajat al unei organizaţii umanitare: "Îți faci cumpărăturile, mergi la casă, plătești și pleci. Ceea ce te face egal cu ceilalți, nu arăți că ești sărac".
În Spania, coșul zilnic a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 34 de ani. Strictul necesar costă acum 464 de euro, cu aproape 20% mai mult față de anul trecut.
"E o povară socială care face și mai dificilă ieșirea dintr-o astfel de situație, pentru că îi izolăm, ne distanțăm de ei, nu vrem să avem contact cu ei și atunci normal că e mai greu pentru ei să se integreze în societate", spune psihologul Fernando Chacon.
Peste un sfert din populaţie era supusă anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială în patru state membre ale Uniunii Europene: România (35,8%), Bulgaria (33,6%), Grecia (27,5%) şi Spania (27%), potrivit datelor prezentate anul trecut de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În contrast, cea mai scăzută pondere a persoanelor supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra anul trecut în Cehia (11,5%), Slovacia (13,8%), Slovenia (14,3%), Olanda (15,8%) şi Finlanda (15,9%).
În 2020, erau în Uniunea Europeană 96,5 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, reprezentând 21,9% din populaţie.
Anul trecut erau în UE 75,3 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie, 27,6 milioane de persoane se confruntau cu lipsuri materiale grave şi erau defavorizate din punct de vedere social, iar 27,1 milioane de persoane locuiau în gospodării cu intensitate de lucru scăzută.
În rândul celor 96,5 milioane de persoane din UE supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, aproximativ 5,9 milioane (1,3% din totalul populaţiei) locuiau în gospodării care se confruntau simultan cu toate cele trei riscuri de sărăcie şi excluziune socială (riscul sărăciei, lipsuri materiale grave şi defavorizate din punct de vedere social şi locuiau în gospodării cu intensitate de lucru foarte scăzută).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News