Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Costul muncii în România rămâne unul dintre cele mai scăzute din Europa
WhatsApp
România și Bulgaria înregistrează cele mai scăzute costuri ale muncii din Uniunea Europeană, în ciuda unei creșteri semnificative față de anii precedenți a cheltuielilor cu salariile și contribuțiile sociale.

Ediția online a cotidianului Allgemeine Deutsche Zeitung informează publicul de limbă germană că România este una dintre cele mai atrăgătoare destinații de afaceri, cu un cost al muncii dintre cele mai competitive din Europa. Potrivit datelor furnizate de Eurostat, costurile angajatorului per angajat român se cifrează la 6,3 euro pe oră.

Serviciile sunt plătite mai bine

În 2017, costul muncii în România și Bulgaria a crescut cel mai mult din Uniunea Europeană, dar rămâne la cel mai scăzut nivel din comunitate. În România, costul muncii s-a majorat cu 15% anul trecut, la 6,3 euro/oră (28,9 lei). În industrie, acest cost era de 5,8 euro, în sectorul construcțiilor de 4,8 euro, comparativ cu 6,7 euro în domeniul serviciilor.

Cifrele Eurostat arată creșteri ale costurilor muncii per total în toată economia românească, excepție făcându-o agricultura și administrația publică. Datele luate în calcul se referă la instituțiile și companiile cu 10 sau mai mulți angajați.

Bulgaria rămâne cea mai ieftină

În ciuda unei creștere semnificative de 12% față de 2016, costul muncii din Bulgaria rămâne cel mai scăzut din Uniunea Europeană. La un nivel de 4,90 euro/oră, costul este de șapte ori mai mic decât în Germania (34,10 euro/oră), respectiv de zece ori mai mic decât în Danemarca (42,50 euro/oră).

Costul muncii crește în toată Uniunea

Media europeană a crescut cu 2,3% în 2017 față de anul precedent, la 26,80 euro/oră, doar Marea Britanie și Finlanda înregistrând scăderi din acest punct de vedere. Costurile muncii luate în calcul de statisticienii Eurostat includ salariile, precum și cheltuieli non-salariale, precum contribuțiile sociale ale angajaților.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel