Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Corina Hampu-Hrom și Viorica Robina despre diferențele din mediul de afaceri: „În Anglia nu există controale”/ „În Germania, ușor!”
WhatsApp
Consultant financiar în Marea Britanie și cursantă a MBA, Corina Hampu-Hrom, și instructorul auto și consilier MPU în Germania, Viorica Robina, au vorbit în cadrul interviurilor StiriDiaspora.ro despre diferențele dintre mediul de afaceri din România față de țările în care sunt acum.

„În Anglia nu există controale decât dacă ți-ai făcut închiderea de an financiar cu niște greșeli sau sunt dicrepanțe foarte mari. Dar nu ai niciun fel de probleme întrucât ai suportul lor în tot ceea ce privește declarațiile care trebuie depuse. Când mi-am deschis prima dată firmă în România, în 2010, nimeni nu te informează de declarațiile pe care trebuie să le depui, când, unde și ce trebuie să conțină. În Anglia durează 20 minute deschiderea unei firme, costă în jur de 20 de lire, ți-ai deschis compania, mergi la bancă îți deschizi contul și ești înștiințat din ce moment trebuie să depui declarații ca să ai totul în regulă și să nu primești amenzi. Audit există numai în anumite circumstanțe.

În România mi-am luat amendă pentru că nu am depus niște declarații și eu habar nu aveam de ele, nici nu aveam cu ce să plătesc. În Anglia dacă ai o firmă nu te controlează nimeni din puctul ăsta de vedere. Totul este foarte simplu și dacă nu vrei să plătești contabil poți depune declarațiile singur online ceea ce este colosal. Aici birocrația lipsește”, a răspuns Corina Hampu-Hrom.

 

„În Germania este ușor!”

 

„În România este foarte greu, însă în Germania este ușor. După ce ai deschis firma, primești în 2-3 zile acasă de la diverse instituții formularele. Te întreabă, de exemplu, dacă deschizi o firmă mică vrei să o deschizi cu TVA sau fără TVA. Doar tu decizi. Este important să știi limba germană, dar dacă nu o știi iei pe cineva lângă tine. Ce-mi place mie la nemți este că dacă tu nu ai în 5 ani de zile niciun câștig cu firma, primești o scrisoare de la ei că nu e nicio problemă și când veți avea profit vă rog să ne scrieți. În primii 2 ani ai susținere de la ei și nu trebuie să plătești multe lucruri. Primești ajutor din multe părți”, a precizat Viorica Robina. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Locul tau este acasa! Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel