Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Congres în Italia. Semnal de alarmă pentru tineri. Cercetări devastatoare
WhatsApp
Specialiştii Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi au fost invitaţi la Congresul Centrelor de Zi Alzheimer din Italia.

Două cercetări de dată recentă, realizate pe două milioane de subiecţi, au demonstrat că abuzul de alcool duce la demenţă, fapt care constituie un semnal de alarmă în special pentru tânăra generaţie. Aceasta a fost una din principalele teme dezbătute la cel de-al 9-lea Congres Naţional al Centrelor de Zi Alzheimer, organizat de Unitatea de Cercetare în Medicina Geriatrică din cadrul Universităţii de Medicină şi Chirurgie din Florenţa, cu susţinerea Fundaţiei „Casa di Risparmio" din Pistoia şi Pescia. Congresul s-a desfăşurat în perioada 18 – 19 mai 2018, la Montecatini Terme, provincia Pistoia, regiunea Toscana, Italia, şi a avut ca invitaţi specialişti din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola" Iaşi.

Rezultate alarmante

„Rezultatele ultimelor cercetări sunt alarmante. Prin urmare, trebuie să începem să ne gândim că la originea creşterii numărului de cazuri de demenţă nu stă doar degenerescenţa asociată îmbătrânirii, ci şi dragostea pentru alcool", a declarat medicul geriatru Enrico Mossello, coordonatorul ştiinţific al Congresului, care a adus în discuţie şi datele prezentate recent de Institutul Naţional de Statistică din Italia. Conform acestora, în acest moment, în Italia există 8,5 milioane de persoane care consumă frecvent alcool, dintre care 800.000 de minori şi 2,7 milioane de persoane trecute de 65 de ani.

Rezultatele prezentate de specialiştii italieni sunt în concordanţă cu studiul realizat de Universitatea Oxford, publicat în British Medicial Journal, care arată că abuzul de alcool duce în mod inevitabil la diminuarea volumului hipocampului, structură cerebrală implicată în funcţionarea memoriei, dar şi în dezvoltarea maladiei Alzheimer.

Organizatorul Congresului, prof. Giulio Masotti, profesor de geriatrie în cadrul Universităţii din Florenţa, le-a mulţumit specialiştilor ieşeni pentru interesul manifestat şi şi-a arătat întreaga disponibilitate în explicarea tratamentelor aplicate în Italia împotriva maladiei Alzheimer.

Alte teme dezbătute

Printre temele dezbătute la Congres s-au mai numărat: limitele tratamentului medicamentos în maladia Alzheimer, crearea de structuri care să primească bolnavii cu Alzheimer sau implicarea statului şi a instituţiilor sale în satisfacerea nevoilor de asistenţă în cazul bolnavilor cu demenţă şi în special cu demenţă Alzheimer.

„Experienţa împărtăşită de specialiştii italieni ne va ajuta foarte mult în îmbunătăţirea protocoalelor de îngrijire a bolnavilor de Alzheimer. Acesta a fost primul pas al unei colaborări pe care sperăm să o dezvoltăm cât mai mult în viitor, mai ales că am constatat o deschidere totală faţă de problemele cu care noi, psihiatrii români, ne confruntăm în cazul bolnavilor de Alzheimer", a declarat dr. Bogdan Mucenica, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola" Iaşi.

Un alt subiect dezbătut în cadrul Congresului l-a reprezentat importanţa terapiei prin stimulare cognitivă în formele uşoare şi modereate de demenţă, importanţa cromoterapiei, a meloterapiei, fitoterapiei sau a terapiei cu păpuşi în tratamentul bolnavilor diagnosticaţi cu demenţă. „Pacienţii cu demenţă pot fi ajutaţi, de exemplu, să se hrănească singuri, apelând la o serie de mici artificii, foarte productive. De exemplu, cromatica farfuriilor sau greutatea bolurilor în care li se serveşte mâncarea sunt aspecte care îi pot ajuta să-şi simtă limita corpului, un aspect extrem de important în demenţă", explică dr. Marcel Alexandru Găină, medic rezident psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola" Iaşi.

(w670)

Prezenţa psihiatrilor de la Institutul de Psihiatrie „Socola" Iaşi la acest Congres a fost facilitată de dr. Santina Ingrid Ioniţă, coordonator Villa Magli, structură socio-medicală din Calenzano, care are în îngrijire 46 de bolnavi cu asistenţă 24 de ore din 24 şi alţi 10 bolnavi în asistenţă de zi.

Congresul din Italia s-a desfăşurat în perioada 18 – 19 mai 2018, la Teatrul Verdi din Montecatini Terme, iar din partea Institutului de Psihiatrie „Socola" Iaşi au participat dr. Bogdan Mucenica, medic primar psihiatru, dr. Marcel Alexandru Găină, medic rezident psihiatru, dr. Carmen Mucenica, medic primar psihiatru – şef Secţie exterioară psihiatrie Bârnova 1 cronici, dr. Dragoş Ionuţ Rădulescu, medic rezident psihiatru, şi dr. Maria Popescu, medic rezident neurolog.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel