Vestea vine odată cu propunerea Comisiei Europene pentru o nouă directivă privind transparența salarială, care ar urma să intervină în cazul interviurilor de angajare și a anunțurilor de angajare. Săptămâna trecută, regulamentul a primit undă verde din partea Parlamentului European:. Acum lipsește doar aprobarea Consiliului European, care reunește șefii de stat și de guvern din statele membre ale UE.
Directiva conține mai multe măsuri, axate în principal pe egalitatea de remunerare între bărbați și femei. Totuși, printre punctele de cel mai mare interes se numără secțiunea privind transparența salarială, și în special articolul 5. Acesta stipulează obligația întreprinderilor, atât publice, cât și private, de a "indica nivelul inițial al salariului sau intervalul relevant (pe baza unor criterii obiective și neutre din punct de vedere al genului) care urmează să fie plătit viitorului angajat pentru o anumită poziție sau sarcină".
Adică, gata cu interviurile pe nevăzute, în care se află totul despre un loc de muncă, cu excepția salariului. Angajatorii vor trebui să dezvăluie imediat salariul sau cel puțin intervalul de salarizare. Dacă este posibil, informațiile ar trebui să fie incluse direct în anunțurile de angajare. Și, precizează textul, salariul va trebui să fie comunicat "fără ca solicitantul să fie nevoit să îl solicite".
În plus, companiile vor fi obligate să facă ușor accesibile lucrătorilor criteriile folosite pentru stabilirea salariului, precum și diferitele niveluri de salarizare din cadrul companiei. Transparența se va aplica, pentru companiile cu 50 sau mai mulți angajați, și așa-numitei "progresii economice", adică posibilitatea de a primi creșteri salariale în timp.
În cele din urmă, angajatorii vor trebui, de asemenea, să le ofere angajaților lor informații cu privire la diferențele de remunerare între femei și bărbați din cadrul companiei și să ia în considerare luarea de măsuri corective dacă acestea sunt prea mari. În acest caz, operațiunea de transparență este pe termen mai lung: companiile cu peste 150 de angajați vor avea la dispoziție patru ani de la intrarea în vigoare a directivei pentru a întocmi primul raport privind diferențele de remunerare între femei și bărbați, cele cu un număr de angajați cuprins între 100 și 150 vor avea la dispoziție opt ani, iar companiile cu mai puțin de 100 de angajați nu vor fi obligate să facă acest lucru, decât în mod voluntar.
Propunerea a fost inițiată de Comisie în martie 2021, dar abia la începutul lunii aprilie 2023, după mai bine de doi ani de negocieri și așteptare, Parlamentul European a votat și a dat astfel undă verde. Acum lipsește doar consensul șefilor de stat, care, în orice caz, au fost deja implicați în negocieri în ultimele luni.
Trebuie reamintit faptul că este vorba despre o directivă europeană, nu despre un regulament: aceasta înseamnă că, chiar și după aprobarea de către Consiliul European, noile norme nu vor intra în vigoare direct. Directiva va oferi indicații generale, iar statele vor avea la dispoziție trei ani pentru a se adapta cu legile și dispozițiile administrative necesare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News