Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Colivă din grâu cu nucă. Rețeta românească tradițională pas cu pas
WhatsApp
Coliva din grâu cu nucă este unul dintre deserturile preferate de mulți dintre noi. Este un desert  ritualic delicios care nu conține niciun strop de grăsime. Se pregătește coliva pentru biserică nu doar în amintirea celor dispăruți, ci și ca ofrandă pentru un sfânt patron, în ziua dedicată acestuia în calendarul ortodox sau cu ocazia onomasticii cuiva.
coliva_din_grau_si_nuci

Coliva din grâu cu nucă se face din următoarele ingrediente: 300 de grame de arpacaș din grâu, 1 litru de apă rece, ½ de linguriță de sare, 200 de grame de zahăr,  3 linguri de extract de vanilie, 150 de grame de nucă măcinată, 100 de grame de nucă tăiată la cuțit, 50 de grame de stafide înmuiate în rom, coaja de la 1 lămâie.

Pentru decor: 130 de grame de nucă fin măcinată, bomboane mărunte, puțină cacao, miez de nucă.

 

Coliva din grâu cu nucă, mod de preparare  

 

Grâul trebuie spălat în nouă ape reci. Arpacașul din grâu  fierbe mult mai rapid decât grâul, care trebuie ținut, în mod normal, la înmuiat, în apă rece, peste noapte. După ce este spălat bine, arpacașul se pune într-o cratiță cu fundul mai gros, se acoperă cu 1 litru de apă și l-am pus pe foc mediu.

După ce începe să fiarbă, se adăugat sarea și se îndepărtează spuma formată la suprafață. Focul se reduse la minimum și se acoperă cratița cu capacul. Din când se amestecă.  Arpacașul fierbe cam 45 de minute până apa este absorbită.

 

Coliva din grâu cu nucă, prepararea compoziției

 

 

Ân compoziție se adaugă zahărul, care se topește și compoziția devine din nou mai fluidă. Se fierbe în continuare arpacașul cu zahărul, timp de 3 minute, timp în care se amestecă continuu. După aceea, focul se oprește. Arpacașul se lasă să se răcească cam 3 ore.

 

Dacă ți-a plăcut rețeta de Coliva din grâu cu nucă, s-ar putea să îți placă și rețeta Tort Pavlova. Rețeta desertului perfect din bezea dulce, cremă delicioasă și fructe de sezon

 

Se pune arpacașul fiert într-un castron mare. Se spală bine lămâia cu apă caldă, se șterge și rade direct în castron. Se adaugă nuca măcinată și nuca tăiată la cuțit. Adăugăm și vanilia și stafidele înmuiate cu tot cu romul în care s-au scăldat. Se amestecă totul bine. În acest moment, compoziția de colivă e gata, se poate monta în pahare sau tăvițe sau se poate modela.

 

Coliva din grâu cu nucă, modelare și decor

 

Se poate model coliva într-o formă de tort, care este căptușită cu folie alimentară. În formă se pune coliva, care se presează ușor. Apoi se răstoarnă pe un platou. Forma detașabilă și folia alimentară se îndepărtează. Coliva se nivelează cu o spatulă, reparând micile imperfecțiuni.

 

Dacă ți-a plăcut rețeta de Coliva din grâu cu nucă, s-ar putea să îți placă și rețeta 

 

Se presoară peste toată coliva nucă fin măcinată, până ce a fost îmbrăcată toată într-un strat uniform. Pentru cruce, se face un șablon de hârtie, care se așează deasupra colivei, chiar la mijloc. Se presoară puțină cacao prin sită și se înlătură șablonul. De jur împrejur, se așează bomboane mărunte iar la - jumătăți de miez de nucă.

Mai rămâne doar s-o împărțim cu sufletul curat în amintirea celor dragi.  Poftă bună.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel