Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cioloş: România ar fi intrat în Schengen din 2017, dacă nu era episodul PSD-Dragnea-OUG 13. Acum, ne așteptăm să aderăm în decembrie
WhatsApp
România ar putea fi acceptată în spaţiul Schengen la începutul lunii decembrie 2022, conform declarațiilor lui Dacian Cioloş. Europarlamentarul afirmă că „există o şansă foarte bună” pentru noi și am fi putut avea parte de eaîncă din anul 2017, însă evenimentele legate de schimbări legislative privind legile justiţiei, precum Ordonanţa 13, au dus la ratarea acesteia.
Cioloş: România ar fi intrat în Schengen din 2017, dacă nu era episodul PSD-Dragnea-OUG 13. Acum, ne așteptăm să adere din decembrie

„O spun încă o dată: dacă nu era episodul PSD-Dragnea-Ordonanţa 13, existau şanse foarte mari, terenul era pregătit încă din 2016, ca România să intre în Shengen în 2017. De atunci am avut eu contactele şi cu premierul Rutte, şi cu preşedintele Franţei de la acea vreme, cu cancelara germană. Deci, practic ce fac acuma, nu fac decât să continui; având informaţiile încă de atunci şi ştiind care au fost sensibilităţile şi care sunt sensibilităţile, caut să fac ceea ce pot şi mă bucur că toţi europarlamentarii pot să spun că sunt implicaţi în asta.”, declară Fostul premier.

 

Cioloș: „Eu cred că există o şansă foarte bună la începutul lui decembrie ca România să intre în Schengen”

 

„Nu pot să spun încă cu siguranţă, pentru că ştiu că mai sunt ezitări la Olanda în primul rând şi mai sunt nişte etape prin care trebuie să trecem. Trebuie să vedem, la sfârşitul acestei luni, raportul Comisiei Europene pe MCV. Olanda leagă în continuare acest subiect pentru că totul porneşte de la suspiciuni legate de problema corupţiei.

Corupţia nu există doar în România, există şi în alte state membre, dar acum vorbim despre România şi vorbim despre o solicitare a României şi chiar dacă nu e un criteriu formal pentru aderarea la Schengen, dar decizia e politică în Consiliu şi atunci fiecare stat membru îşi pune pe masă suspiciunile pe care le are”; a afirmat Dacian Cioloş în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv.

 

Cetăţenii români au dreptul de a circula liber în Uniunea Europeană

 

Fostul prim ministru a explicat că în tot timpul în care a ocupat această funcție importantă, principalul lui scop a fost pregătirea aderării României la spaţiul Schengen. De asemenea, Cioloș consideră că România este nedreptățită că nu face parte deja din spațiul Schengen, având în vedere că a îndeplinit de mult timp criteriile necesare.

„Evident că mi se pare o nedreptate! Dar acum, dincolo de declaraţiile politice pe care le facem – şi am văzut colegi de-ai mei europarlamentari care se înfoaie, se înfioară în faţa microfonului sau când văd o cameră de luat vederi  în faţa lor – dincolo de asta, eu vreau să fac mai mult decât atât. să-mi folosesc contactele pe care le am, credibilitatea pe care o am, de fost comisar european, de fost prim ministru, de fost lider al unui grup politic care face parte din majoritatea politică din Parlamentul European, să-mi folosesc toată credibilitatea asta ca să răspund la întrebările celor care încă au întrebări sau suspiciuni”, a adăugat eurodeputatul.

Cioloş a solicitat o întâlnire cu parlamentarii olandezi, pentru a discuta „franc, clar, cu cărţile pe masă, cu argumente” pe subiectul aderării României la Schengen. El susţine că i-a spus premierului olandez Mark Rutte că, „dacă se vrea pro-european, trebuie să respecte regulile europene pe care împreună le-am decis, inclusiv cele de aderare la Schengen”, conform news.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel