Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cine îi va lua locul lui Liz Truss? Partidul se ceartă pentru a stabili cine poate fi "candidatul" care să vindece partidul. Ar putea reveni Boris Johnson
WhatsApp
Demisia bombă a lui Liz Truss de astăzi pregătește o alegere rapidă pentru un nou lider conservator, fără un candidat de unitate evident care să preia conducerea. Partidul dorește să evite o repetare a cursei amare și prelungite de 55 de zile din vară, în care ea l-a învins pe Rishi Sunak.
Downing Street: Rishi Sunak se detașează semnificativ de Boris Johnson / Foto: Captură video youtube

În acea cursă, ambele tabere s-au angajat în lupte intestine acerbe, mai ales în ceea ce privește economia, ceea ce nu a ajutat partidul în sondaje. 

Truss a petrecut mai mult de o oră în discuții cu președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady, cu președintele Tory, Jake Berry, și cu vicepremierul Therese Coffey, în această dimineață. Ea și-a anunțat demisia după doar 44 de zile și a dezvăluit că au convenit asupra unei campanii electorale trunchiate care să dureze o săptămână.

 

Partidul se ceartă pentru a stabili cine poate fi "candidatul" care să vindece partidul

 

Se pare că ei își pun speranțele în identificarea unui candidat unic care să poată interveni efectiv și să evite orice altă neplăcere, în condițiile în care partidul are o hemoragie de susținere în sondaje.

Cu toate acestea, acel candidat de unitate nu a apărut încă, iar mai multe nume mari sugerează că ar trebui să fie ei. Singura persoană care ar putea reveni într-o "încoronare" este Boris Johnson. Alți parlamentari doresc ca Rishi Sunak sau Penny Mordaunt să preia funcția.

Iată cine ar putea prelua puterea: 

 

Rishi Sunak 

 

Fostul cancelar, în vârstă de 42 de ani, s-a clasat pe locul al doilea în cursa pentru conducerea conservatorilor din această vară. El și Truss au fost față în față ca pereche finală în competiția pentru a-l înlocui pe Boris Johnson în No10.

Acum că Truss a abandonat aproape toate promisiunile sale de lider în ceea ce privește reducerile de impozite - și adoptă o mare parte din abordarea urmărită de Sunak atunci când era cancelar - unii parlamentari se vor întreba de ce nu îl pun pe el la conducere în schimb.

Sunak a obținut sprijinul a 137 de parlamentari în etapele inițiale ale competiției pentru conducerea conservatorilor - cu 24 mai mulți decât Truss - și își păstrează o susținere puternică în cadrul partidului parlamentar.

După ce a supervizat răspunsul economic al guvernului la criza Covid, el are, de asemenea, experiență în conducerea politică în vremuri turbulente.

Parlamentarii ar putea fi precauți în a instala un lider care a fost respins de membrii conservatori cu puțin mai mult de o lună în urmă.

 

Jeremy Hunt 

 

În vârstă de 55 de ani a fost o numire șocantă în funcția de cancelar, vineri, după ce Truss l-a demis pe aliatul său Kwasi Kwarteng.

În prezent, unii parlamentari conservatori îl numesc "premierul de facto", după ce a distrus ceea ce mai rămăsese din planurile mini-bugetului lui Truss și a prezentat o agendă economică complet nouă.

Hunt este prezentat ca un potențial candidat al "unității" în spatele căruia s-ar putea aduna aripile concurente ale Partidului Conservator, în contextul actualei crize economice.

El este un ministru experimentat și este cel mai longeviv ministru al sănătății din istoria politică britanică, în urma perioadei în care a condus NHS între 2012 și 2018.

Însă, Hunt însuși se distanțează de discuțiile despre șansele sale de conducere și a exclus o încercare de a ajunge în fruntea guvernului, în timp ce a cerut parlamentarilor să îi dea lui Truss "o șansă".

 

Penny Mordaunt  

 

Liderul în vârstă de 49 de ani a fost aproape de a ajunge în runda finală a competiției pentru conducerea conservatorilor din această vară.

Ea a terminat pe locul al treilea, în urma lui Liz Truss și a lui Sunak, când și-a asigurat sprijinul a 105 parlamentari.

De atunci, rezervista Marinei Regale a fost rechemată în cabinet, unde a fost anterior secretar al apărării în timpul mandatului de premier al Theresei May.

Însă, în cadrul concursului pentru conducerea din această vară au fost ridicate întrebări cu privire la dosarul ministerial al lui Mordaunt.

A existat o critică usturătoare la adresa eticii de muncă a lui Mordaunt, care a fost acuzată de taberele rivale că lipsește de la îndatoririle sale ministeriale.

Una dintre sugestiile de la Westminster este posibilitatea ca Mordaunt să facă echipă cu Sunak ca parte a unui bilet comun pentru a o înlocui pe Truss.

 

Ben Wallace 

 

În vârstă de 52 de ani este popular printre membrii conservatori în urma eforturilor secretarului Apărării de a conduce răspunsul militar al Marii Britanii la invazia Rusiei în Ucraina.

De asemenea, se vorbește despre el ca despre un candidat al "unității" pentru a reuni din nou partidul, în cazul în care Truss ar pleca. Fostul ofițer al armatei a fost în mod obișnuit în fruntea sondajelor în rândul bazei conservatoare.

Wallace ar putea fi popular printre membrii conservatori, dar ar fi mai puțin cunoscut de către membrii publicului, deoarece este ministru de cabinet doar din 2019.

Parlamentarii conservatori s-ar putea teme, de asemenea, că nu este testat, deoarece nu a deținut niciodată una dintre 'marile funcții de stat', așa cum au avut doamna May, domnul Johnson și doamna Truss înainte de a intra în No10. 

Wallace a fost, de asemenea, prezentat ca un posibil succesor al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

Boris Johnson 

 

Ar putea Boris Johnson să facă o revenire improbabilă la doar trei luni după ce a demisionat în dizgrație?

El a fost în cele din urmă retras din funcție după o rebeliune ministerială masivă în luna iulie, după ce Partygate, Wallpapergate și o multitudine de alte scandaluri i-au dărâmat funcția de premier.

Dar el are încă susținători în partidul parlamentar și în rândurile conservatoare mai largi - deși sondajele arată că majoritatea alegătorilor consideră că a avut dreptate să demisioneze.

Un MPO a declarat că el ar putea fi cea mai bună soluție la problemele cu care se confruntă partidul, conform Daily Mail.

 

Suella Braverman 

 

Suella Braverman s-a aflat la Ministerul de Interne doar pentru câteva săptămâni, dar și-a petrecut cea mai mare parte din ele poziționându-se pentru o altă funcție - cea de prim-ministru. 

Brexitul de linie dură i-a fost încredințat postul de conducere ca o recunoaștere a popularității sale în rândul dreptei partidului în cadrul concursului de conducere din vară și pentru că a trecut în echipa Truss atunci când a fost eliminată. 

Dar, în timpul mandatului său, ea a avut o serie de ieșiri care au pus-o în conflict cu Liz Truss, ceea ce a dat naștere la sugestii că se poziționa pentru următoarea cursă pentru conducerea partidului. 

De asemenea, a fost învinuită recent că a pus în pericol un acord de liber schimb cu India, acuzând populația acestei țări că este cea mai slabă în ceea ce privește depășirea perioadei de ședere a vizelor în Regatul Unit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel