Situația de pe piața germană a chiriilor a devenit "din ce în ce mai dramatică", avertizează experții în drepturile chiriașilor.
"Semnalul de alarmă privind lipsa de locuințe nu a mai sunat atât de tare ca acum de multă vreme", a declarat recent președintele Asociației germane a chiriașilor, Lukas Siebenkotten, pentru presa din Germania. Situația de pe piața imobiliară devine "din ce în ce mai dramatică", a adăugat el.
Potrivit unui studiu, deficitul de locuințe din Germania este cel mai grav din ultimii 30 de ani. La nivel național, deficitul de locuințe a ajuns la aproximativ 700.000 de locuințe până la sfârșitul anului 2022, potrivit studiului realizat de Institutul Pestel din Hanovra și de institutul Arbeitsgemeinschaft für zeitgemäßes Bauen Kiel (Arge), cu sediul în Schleswig-Holstein.
Guvernul federal și cel al landurilor trebuie acum să schimbe situația "sau vom avea parte de un dezastru de neimaginat pe piața imobiliară", a declarat Siebenkotten. El se așteaptă ca 2023 să fie un "an foarte greu pentru chiriași".
Potrivit studiului, afluxul mare de refugiați care au fugit în Germania după invazia Rusiei în Ucraina au pus presiune pe piața imobiliară deja tensionată.
Inflația ridicată, creșterea costurilor de investiții și scăderea asociată a activității de construcție au avut, de asemenea, un impact negativ asupra numărului de locuințe noi construite.
Guvernul de coaliție din Germania, format din social-democrați (SPD), Verzi și Democrații Liberi (FDP), a promis să construiască 400.000 de locuințe noi pe an atunci când a preluat mandatul în 2021, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Asociația de construcții ZDB a declarat recent că se așteaptă ca în 2023 să fie construite 245.000 de unități noi.
La nivel local și național, Germania s-a străduit să limiteze creșterea vertiginoasă a costurilor chiriilor, chiar și cu controlul chiriilor în unele zone. Între timp, o măsură luată de guvernul landului Berlin în 2020 de a îngheța chiriile timp de cinci ani (așa-numitul Mietendeckel) s-a transformat într-un fiasco atunci când plafonarea chiriilor a fost considerată "ilegală" de către Curtea Constituțională și a fost anulată.
Aceasta a dus la faptul că locatarii au fost nevoiți să plătească proprietarilor restanțe la plata chiriei, iar unii au fost nevoiți să găsească un alt apartament pe care să și-l poată permite.
Sindicatul de construcții IG BAU a declarat că vede o contradicție între problemele legate de locuințe și planurile guvernului german de a crește semnificativ numărul de lucrători calificați care pot veni în Germania din străinătate.
"Locuința și munca - ele aparțin împreună", a declarat adjunctul șefului sindicatului, Harald Schaum, pentru ziarul Funke. "Nimeni nu va veni (în Germania) dacă nu poate locui aici sau dacă nu poate face acest lucru decât cu chirii îngrozitor de mari", mai spune el.
--------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News