Cu ocazia unui simpozion online desfăşurat în ultima săptămână a lunii decembrie, Wang a dat asigurări că Beijingul caută ca relaţiile cu Washingtonul să revină ''pe drumul cel bun'', precum şi ''să promoveze o creştere solidă şi constantă'' a legăturilor cu Europa.
Relaţiile dintre China şi SUA au început să se deterioreze în 2018, când preşedintele american de la acea vreme, Donald Trump, a început un război comercial cu China care ulterior s-a extins în domenii precum tehnologia şi diplomaţia, notează EFE.
În vară, vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a exacerbat tensiunile dintre cele două mari puteri.
Totuşi, în noiembrie, pe marginea summitului G20, a ţărilor cu economiile cele mai dezvoltate şi a statelor emergente, desfăşurat în insula indoneziană Bali, preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au fost protagoniştii unei apropieri, în încercarea de a evita ca tensiunile dintre ei să se transforme într-o confruntare armată.
Totodată, în februarie, cu puţin timp înaintea invaziei ruse din Ucraina, liderii Rusiei şi Chinei au proclamat la Beijing ''prietenia fără limite'' dintre cele două naţiuni.
Vezi și: Putin răspândeşte temeri legate de un atac coordonat cu Belarus
De la izbucnirea conflictului din Ucraina, China a menţinut o postură ambiguă în timpul căreia a cerut respectarea ''integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor'', inclusiv a Ucrainei, şi atenţie pentru ''preocupările legitime ale tuturor ţărilor'', referindu-se la Rusia, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News