Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
China intenționează ''să intensifice încrederea şi cooperarea'' cu Rusia în 2023
WhatsApp
Ministrul de externe chinez Wang Yi a declarat marţi că preconizează că ţara sa ''se va strădui să recalibreze'' relaţiile dintre China şi SUA în 2023, în timp ce ''va intensifica încrederea şi cooperarea'' cu Rusia anul viitor, transmite EFE.
China intenționează ''să intensifice încrederea şi cooperarea'' cu Rusia în 2023 / Foto: Unsplash

Cu ocazia unui simpozion online desfăşurat în ultima săptămână a lunii decembrie, Wang a dat asigurări că Beijingul caută ca relaţiile cu Washingtonul să revină ''pe drumul cel bun'', precum şi ''să promoveze o creştere solidă şi constantă'' a legăturilor cu Europa.

 

China preconizează că ''se va strădui să recalibreze'' relaţiile cu SUA 



Relaţiile dintre China şi SUA au început să se deterioreze în 2018, când preşedintele american de la acea vreme, Donald Trump, a început un război comercial cu China care ulterior s-a extins în domenii precum tehnologia şi diplomaţia, notează EFE.

Vezi și: „Mega-tsunami-ul” Covid se instalează în China. Imagini teribile cu șiruri lungi de cadavre duse în crematorii - VIDEO

În vară, vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a exacerbat tensiunile dintre cele două mari puteri.

 

Liderii Rusiei şi Chinei au proclamat la Beijing ''prietenia fără limite''



Totuşi, în noiembrie, pe marginea summitului G20, a ţărilor cu economiile cele mai dezvoltate şi a statelor emergente, desfăşurat în insula indoneziană Bali, preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au fost protagoniştii unei apropieri, în încercarea de a evita ca tensiunile dintre ei să se transforme într-o confruntare armată.

Totodată, în februarie, cu puţin timp înaintea invaziei ruse din Ucraina, liderii Rusiei şi Chinei au proclamat la Beijing ''prietenia fără limite'' dintre cele două naţiuni.

Vezi și: Putin răspândeşte temeri legate de un atac coordonat cu Belarus

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, China a menţinut o postură ambiguă în timpul căreia a cerut respectarea ''integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor'', inclusiv a Ucrainei, şi atenţie pentru ''preocupările legitime ale tuturor ţărilor'', referindu-se la Rusia, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel