Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cheltuielile Europei pentru criza energetică se apropie de 800 de miliarde de euro
WhatsApp
Țările Uniunii Europene au alocat sau au alocat 681 de miliarde de euro pentru criza energetică, în timp ce Marea Britanie a alocat 103 miliarde de euro, iar Norvegia 8,1 miliarde de euro din septembrie 2021, potrivit analizei realizate de think-tank-ul Bruegel.
Cheltuielile Europei pentru criza energetică se apropie de 800 de miliarde de euro / Foto: Unsplash

Nota de plată a țărilor europene pentru a proteja gospodăriile și companiile de creșterea vertiginoasă a costurilor cu energia a urcat la aproape 800 de miliarde de euro, au declarat luni cercetătorii, îndemnând țările să fie mai bine direcționate în ceea ce privește cheltuielile lor pentru a face față crizei energetice.

 

Aproximativ 800 de miliarde de euro pentru crzia energetcă

 

Țările Uniunii Europene au alocat sau au alocat în prezent 681 de miliarde de euro pentru a acoperi criza energetică, în timp ce Marea Britanie a alocat 103 miliarde de euro, iar Norvegia 8,1 miliarde de euro din septembrie 2021, potrivit analizei realizate de think-tank-ul Bruegel.

Totalul de 792 de miliarde de euro se compară cu 706 miliarde de euro în ultima evaluare a Bruegel din noiembrie, în condițiile în care țările continuă pe parcursul iernii să se confrunte cu consecințele întreruperii de către Rusia a majorității livrărilor de gaze către Europa în 2022.

Germania a fost în fruntea clasamentului cheltuielilor, alocând aproape 270 de miliarde de euro - o sumă care a eclipsat toate celelalte țări. Marea Britanie, Italia și Franța au fost următoarele, deși fiecare a cheltuit mai puțin de 150 de miliarde de euro. Majoritatea statelor UE au cheltuit o fracțiune din această sumă.

 

Luxemburg, Danemarca și Germania au avut cele mai mari cheltuieli pe cap de locuitor

 

Cheltuielile alocate de aceste țări pentru criza energetică sunt acum în aceeași ligă cu fondul de redresare COVID-19 al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro. Acordat în 2020, prin care Bruxelles și-a asumat o datorie comună și a transferat-o celor 27 de state membre ale blocului pentru a face față pandemiei.

Actualizarea cheltuielilor pentru energie vine în contextul în care țările dezbat propunerile UE de a relaxa și mai mult normele privind ajutoarele de stat pentru proiectele de tehnologie verde, în timp ce Europa încearcă să concureze cu subvențiile din Statele Unite și China.

Aceste planuri au stârnit îngrijorări în unele capitale ale UE, care se tem că încurajarea unui ajutor de stat mai mare ar putea destabiliza piața internă a blocului. Germania s-a confruntat cu critici din cauza pachetului său uriaș de ajutoare pentru energie, care depășește cu mult ceea ce își pot permite alte state membre ale UE.

 

Guvernele au concentrat sprijinul asupra unor măsuri fără destinație precisă

 

Bruegel a declarat că guvernele au concentrat cea mai mare parte a sprijinului asupra unor măsuri fără destinație precisă pentru a reduce prețul cu amănuntul pe care consumatorii îl plătesc pentru energie, cum ar fi reducerea TVA-ului la benzină sau plafonarea prețurilor cu amănuntul la energie.

Grupul de reflecție a declarat că această dinamică trebuie să se schimbe, deoarece statele nu mai au spațiu fiscal pentru a menține o finanțare atât de largă.

"În locul măsurilor de reducere a prețurilor, care sunt de facto subvenții pentru combustibilii fosili, guvernele ar trebui să încurajeze acum mai multe politici de susținere a veniturilor, orientate către cele mai mici două quintile ale distribuției veniturilor și către sectoare strategice ale economiei", a declarat analistul de cercetare Giovanni Sgaravatti, conform anews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel