Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Certificat 'verde'. Ce înseamnă şi ce poate face pentru românii care lucrează în străinătate sau în domeniul transportului
WhatsApp
Ce presupune certificatul 'verde' sau 'paşaportul de vaccinare' pentru românii care lucrează în străinătate sau pentru transportatori. Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă explică ce înseamnă acest act şi cât este de util pentru cetăţeni.

"E oficial! Avem certificatul european de vaccinare pentru care am luptat!

Mă gândesc la cei care își câștigă pâinea în străinătate, la șoferii care stau prin vămi, la cei care sunt închiși câte 14 zile în casă, în carantină. Mă gândesc la familiile separate care nu s-au mai văzut de luni de zile.

Iată, certificatul digital este aici și avem 3 luni să îl facem cât mai bun si mai util pentru cetățeni.

Am lucrat în grupul Renew la propunerea regulamentului, așa încât acest certificat să nu ducă la discriminări și, în același timp, pentru statele cu turism important, să asigurăm mobilitatea.

Am combătut folosirea greșită a termenului de “pașaport de vaccinare” care duce în derizoriu scopul documentului. Nu avem nevoie de pașaport pentru că ne-am câștigat dreptul la libera circulație în Uniune.

Acest certificat este un lucru bun pentru că îmbunătățește situația reală față de acum, în care statele au ridicat ziduri unele față de altele.

!!! Documentul nu obligă pe nimeni să se vaccineze și nu limitează accesul în țările UE. El va putea fi eliberat și cetățenilor care nu s-au vaccinat.

Vreau să combatem împreună știrile false și, de aceea, vă spun pe scurt ce este de fapt și ce nu este acest document.

Ce NU FACE Certificatul Verde Digital European?

- NU obligă cetățenii să se vaccineze 

- NU va fi doar pentru cei vaccinați, ci pentru toți cetățenii.

- NU este un pașaport și nu poate opri sau condiționa libera circulație în UE.

- NU poate fi folosit ca o condiție pentru călătoriile cu trenul, autobuzul, avionul.

- NU se va elibera contra cost.

- NU va fi folosit după pandemie.

- NU ne fură datele. Statele membre nu vor putea folosi datele cu caracter personal în alt scop decât cel specificat în  regulament.

CE FACE Certificatul Verde Digital European?

- Atestă că posesorul s-a vaccinat cu un vaccin autorizat la nivelul Uniunii Europene, sub forma unui Certificat de vaccinare.

- Dovedește că o persoană nevaccinată deține rezultatul unui test RT-PCR recent efectuat, într-un centru de testare recunoscut, sub forma unui Certificat de testare.

- Dovedește că o persoană nevaccinată s-a recuperat după o infecție cu Covid-19, sub forma unui Certificat de recuperare.

- Facilitează accesul cetățenilor europeni în toate statele, fără carantină sau testare suplimentară.

- Asigură o coordonare comună a măsurilor de restricție a liberei circulații aplicate de statele membre pe perioada pandemie.

- Previne îngreunarea activităților economice și de transport în vămi

- Reduce birocrația. Îl vom avea mereu la îndemână, pe telefon, într-un format digital internațional sau, la cerere, pe hârtie", a transmis europarlamentarul Nicu Ştefănuţă.

citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel