Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Centralele de apartament vor fi interzise în România, potrivit prevederilor unei noi directive a Comisiei Europene: De când intră în vigoare
WhatsApp
Directiva emisă de Comisia Europeană aduce schimbări semnificative în peisajul energetic al României, interzicând centralele de apartament pe bază de gaze. 
Noul Ministrul al Mediului: Când se interzic centralele de apartament în România

O schimbare remarcabilă în sectorul energetic al României se prefigurează în urma unei directive privind eficiența energetică emisă de Comisia Europeană. Conform noilor reglementări, toate centralele de apartament pe bază de gaze vor fi eliminate până în anul 2040.

Directiva, deja adoptată de Parlamentul European, stabilește termenul limită pentru utilizarea centralelor individuale pe gaze în statele membre ale Uniunii Europene la anul 2040. Această măsură reprezintă un pas semnificativ în direcția eficienței energetice și a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Modificările vor fi implementate gradual, iar Comisia Europeană salută acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE.

Până în 2040, toate centralele de apartament pe bază de gaze trebuie eliminate, iar subvențiile pentru instalarea cazanelor autonome pe combustibili fosili nu vor mai fi permise începând cu 1 ianuarie 2025.

Un aspect important al directivei este tranziția către clădiri cu emisii zero, care devin noul standard pentru clădirile noi. Astfel, toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru cele aflate în proprietate publică și cu 1 ianuarie 2030 pentru celelalte clădiri noi.

Statele membre vor fi obligate să proiecteze noile clădiri pentru tehnologia solară, facilitând instalarea instalațiilor fotovoltaice sau termice solare pe acoperișuri. Energia solară va deveni un element normativ pentru clădirile noi, iar pentru cele existente, introducerea treptată a energiei solare va fi fezabilă începând cu anul 2027.

Acordul provizoriu trebuie să fie adoptat oficial de Parlamentul European și de Consiliu pentru a intra în vigoare. După finalizarea acestui proces, noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, marcând începutul unei transformări semnificative în peisajul energetic al României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel