Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cele mai bune și cele mai rele 53 de țări pentru a lucra ca emigrant: Italia este la finalul clasamentului
WhatsApp
Un sondaj global realizat de InterNations, o platformă dedicată expatriaților, scoate la lumină cele mai prietenoase și cele mai provocatoare țări pentru cei care lucrează în străinătate. 
Cele mai bune și cele mai rele 53 de țări pentru a lucra ca emigrant: Italia este la finalul clasamentului / Sursa foto: freepik.com

Sondajul a analizat răspunsurile expatriaților din 53 de țări și a evaluat factori precum piața muncii, securitatea salarială și echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Rezultatele oferă o imagine clară asupra condițiilor de muncă din diverse colțuri ale lumii.

 

Danemarca: Liderul global al echilibrului dintre viața profesională și cea privată

 

Danemarca ocupă primul loc în clasament, fiind apreciată pentru cultura sa axată pe bunăstarea angajaților. Mai mult de 84% dintre expatriați s-au declarat mulțumiți de echilibrul dintre viața profesională și cea privată, iar 83% au lăudat flexibilitatea programului de lucru.

Aproximativ două treimi dintre expatriați (65 %) spun că pot lucra de la distanță o parte din timp, în timp ce 82 % sunt de acord că cultura de afaceri daneză sprijină flexibilitatea.

Cu toate acestea, în ciuda scorurilor ridicate pentru echilibrul dintre viața profesională și cea privată, doar 60% dintre expatriații din Danemarca au considerat că sunt plătiți corect pentru munca lor.

 

Arabia Saudită: Oportunități economice și provocări de program

 

Pe locul al doilea se află Arabia Saudită, remarcându-se prin oportunitățile de muncă disponibile pentru persoanele calificate.

Un emigrant spaniol a menționat: „Îmi place că există oportunități de muncă pentru persoanele calificate”.

Mai mult de jumătate dintre expatriați (55 %) apreciază pozitiv piața muncii din Arabia Saudită, în timp ce 75 % spun că mutarea în această țară le-a îmbunătățit perspectivele de angajare.

Aproximativ șase din 10 expatriați (63%) spun că s-au mutat în Arabia Saudită pentru carieră, iar 82% sunt mulțumiți de economia locală.

Cu toate acestea, expatriații se confruntă cu un program de lucru mai lung, mulți dintre ei muncind 47,8 ore pe săptămână, comparativ cu media globală de 42,5 ore.

 

Belgia: Stabilitate și flexibilitate europeană

 

Belgia completează podiumul, fiind lăudată pentru siguranța locurilor de muncă și flexibilitatea culturii de afaceri. 

Un zimbabwean a declart pentru InterNations: „Ce îmi place la Belgia? Infrastructura și serviciile, calitatea educației și oportunitățile de muncă”.

Aproape două treimi (65 %) spun că mutarea în Belgia le-a îmbunătățit perspectivele de carieră, în timp ce 76 % spun că cultura de afaceri locală sprijină flexibilitatea.

Străinii beneficiază, de asemenea, de o săptămână de lucru mai scurtă decât media globală, majoritatea petrecând 40,8 ore pe săptămână la serviciu, față de 42,5 ore.

 

Cele mai dificile țări pentru muncitorii străini

 

La polul opus, Turcia, Egiptul și Cipru ocupă ultimele locuri, fiind caracterizate de dificultăți economice și sociale considerabile.

 

Turcia: Instabilitate economică și oportunități limitate

 

Pentru al treilea an consecutiv, Turcia este considerată cea mai nefavorabilă țară pentru emigranți.

Un german a explicat pentru InterNations: „Nesiguranța locului de muncă, inflația generală și instabilitatea economică mă deranjează”.

Aproape doi din cinci expatriați (38%) sunt nemulțumiți de programul de lucru din Turcia, în timp ce 64% evaluează negativ economia.

O treime dintre expatriați (33 %) sunt nemulțumiți de siguranța locului de muncă, în timp ce 40 % apreciază negativ oportunitățile de carieră.

 

Egipt: Provocări economice majore

 

Egiptul ocupă penultimul loc, cu doi din cinci expatriați (43%) care se declară nemulțumiți de locul lor de muncă.

Mai mult de un sfert (37 %) consideră că echilibrul dintre viața profesională și cea privată este precar, în timp ce doar 15 % au o părere pozitivă despre economia locală.

InterNations adaugă: „Lovită de o criză valutară predominantă, de șocuri globale și de o inflație istoric ridicată, economia Egiptului se așteaptă să se redreseze doar lent.

 

Cipru: Oportunități restrânse pentru străini

 

Cipru ocupă penultimul loc, fiind criticat pentru lipsa oportunităților de carieră pentru expatriați.

Un libanez declară pentru InterNations: „Oportunitățile de lucru pentru străini sunt rare (în special pentru studenți)”.

Doi din cinci expatriați (40 %) din Cipru își evaluează negativ oportunitățile personale de carieră. În același timp, 41% spun că mutarea acolo nu le-a îmbunătățit perspectivele de carieră.

Mulți expatriați sunt, de asemenea, nemulțumiți de salariul lor în Cipru, 41% dintre aceștia spunând că nu sunt plătiți corect pentru munca lor.

 

Regatul Unit și SUA, în afara topului 20

 

Deși au economii puternice, Regatul Unit și Statele Unite nu reușesc să intre în top 20. SUA se află pe locul 22, iar Regatul Unit pe locul 24. Factorii care contribuie la pozițiile lor includ lipsa unui echilibru între viața profesională și cea privată, în contrast cu țări europene precum Danemarca sau Belgia.

 

Clasamentul complet: Cele mai bune și cele mai rele țări în care să muncești ca emigrant

 

1. Danemarca 

2. Arabia Saudită 

3. Belgia 

4. Olanda 

5. Luxemburg 

6. Emiratele Arabe Unite 

7. Australia 

8. Mexic 

9. Indonezia

10. Austria 

11. Irlanda 

12. Panama

13. Norvegia 

14. Vietnam 

15. Cehia 

16. Suedia 

17. Polonia 

18. Brazilia 

19. Qatar 

20. Elveția 

21. Oman 

22. SUA 

23. Germania 

24. Marea Britanie

25. Noua Zeelandă 

26. Columbia 

27. Spania 

28. Costa Rica 

29.  Singapore 

30. China 

31. Kenya 

32. India 

33. Thailanda 

34. Malta 

35. Franța 

36. Hong Kong 

37. Coreea de Sud 

38. Chile

39. Canada 

40. Africa de Sud 

41. Bahrain 

42. Ungaria 

43. Portugalia 

44. Filipine 

45. Japonia

46. Finlanda 

47. Malaezia 

48. Grecia

49. Italia 

50. Kuwait 

51. Cipru 

52. Egipt 

53. Turcia 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel