Rezolv Energy, deținută de fondul de investiții britanic Actis, intenționează să construiască în România un parc solar fotovoltaic de 1.044 de megawați, care ar urma să fie finalizat în 2025 și care va fi cea mai mare infrastructură de acest tip din Europa.
Centrala de 1.044 MW, achiziționată de la Monsson, va fi amplasată în județul Arad, creând peste 500 de noi locuri de muncă în zonă. Se estimează că centrala va fi online până în 2025, furnizând energie curată pentru aproape 1 milion de oameni.
Cu o investiție totală estimată la aproximativ 800 de milioane de euro, proiectul ar urma să crească capacitatea cumulată a instalațiilor solare deja în funcțiune în România cu aproape de două ori mai mulți megawați. În prezent, România produce 1.300 de megawați de energie solară.
Rezolv Energy a achiziționat drepturile de construire a centralei solare de la Monsoon Group, cel mai mare dezvoltator de energie verde din România. Uzina va fi construită în provincia Arad, în vestul României. Potrivit publicațiilor de specialitate, infrastructura va fi formată din 1,6 milioane de panouri solare și va putea genera 1.500.000 de panouri solare pe an.
Rezolv Energy este deja implicată în construcția unui alt proiect de energie regenerabilă în România: parcul eolian Vis Viva. Infrastructura este amplasată în provincia românească Buzău (în estul țării) și va avea o capacitate instalată de 450 de megawați.
MONSSON, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie regenerabilă din România, a semnat un acord cu Rezolv Energy, pentru a finaliza până în primul trimestru al anului 2023 dezvoltarea celei mai mari centrale solare fotovoltaice din Europa, situată în județul Arad. Proiectul va avea o capacitate instalată de 1.044 MW și va include, probabil, o soluție de stocare în baterii de ultimă generație. Producția anuală de energie estimată a centralei va putea acoperi consumul a peste 1 milion de gospodării și va crea peste 500 de noi locuri de muncă în următorii trei ani. Energia va fi vândută utilizatorilor comerciali și industriali prin intermediul unor acorduri de achiziție de energie pe termen lung.
"Suntem mândri să facem parte din tranziția energetică a României către energia regenerabilă. Credem că România poate fi un exemplu în aceste vremuri interesante. Energia verde este mai ieftină, mai curată și nu creează dependență de alții. Ne bazăm pur și simplu pe vântul și soarele nostru", a declarat Sebastian Enache, Head of M&A, Monsson, citt de Agerpres.
Jim Campion, director executiv, Rezolv, a declarat: "Ambele companii au fost implicate: Ne îndreptăm spre o nouă eră pentru energia regenerabilă în Europa. Proiecte ca acesta ne vor oferi amploarea necesară pentru a furniza energie curată extrem de competitivă, fără subvenții, la un preț stabil pentru utilizatorii industriali și comerciali. De asemenea, va aduce o contribuție semnificativă la dublul obiectiv al României de a-și spori independența energetică și de a-și reduce emisiile nete la zero."
Centrala electrică se află în faza finală de dezvoltare și, până în iunie 2023, poate începe construcția. Rezolv Energy analizează deja soluții tehnologice și opțiuni de finanțare prin împrumut. Monsson și Rezolv au planuri mari în ceea ce privește recalificarea oamenilor din zonă și implicarea cât mai multor contribuții locale în viitoarele lucrări de construcție și exploatare a centralei.
Formată la începutul acestui an, echipa de conducere a Rezolv a dezvoltat și condus anterior un portofoliu de proiecte energetice în Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv parcul eolian Chirnogeni din sud-estul României. Luna trecută, compania a anunțat că se asociază cu Low Carbon pentru a livra parcul eolian terestru "Vis Viva" de 450 MW la sud de Buzău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News