Ce se întâmplă când se închide un abator? Au venit în Germania pentru a sacrifica porci. Timp de ani de zile, muncitorii români cu contract de muncă au trăit într-o lume paralelă adesea sumbră și au furnizat carne ieftină. Dar apetitul germanilor pentru carne a scăzut de ani de zile. Acum, unul dintre cele mai mari abatoare din nordul Germaniei se închide. Ce se întâmplă cu muncitorii?
Într-o zi ca oricare alta: ora 12.30, sfârșitul turei la abatorul Vion din Emstek, Saxonia Inferioară. Zeci de lucrători se strecoară prin poarta rotativă în parcarea de mașini. Mulți dintre ei au cipul galben pentru șantier într-o mână și o țigară în cealaltă. Autobuzele și mașinile îi duc pe numeroșii abatoarelor români și pe cei câțiva bulgari și albanezi la locuințele lor, undeva în regiune.
Viața de zi cu zi în nord-vestul Saxoniei Inferioare, pe care unii o numesc "zona grasă", deoarece aici sunt sacrificate mai multe animale decât oriunde în Europa. În această zi, însă, Daniela Reim așteaptă în fața fabricii. Românca lucrează la centrul de consiliere pentru lucrătorii mobili. De ani de zile, Reim și colegii ei se ocupă de preocupările și nevoile miilor de muncitori migranți care lucrează în abatoarele din regiune.
Reim a auzit că abatorul urmează să fie vândut. Operatorul Vion a vândut proprietatea. Nu este clar ce intenționează noul proprietar să facă cu ea. 750 de angajați ar putea rămâne fără loc de muncă începând cu 31 martie. Dorește să știe ce plănuiesc muncitorii: Pot continua să lucreze la abator? Vor să rămână în Germania? Vor să se întoarcă în țările lor de origine?
Un cuplu din România lucrează la Vion doar de câteva luni. Ei nu vor să se întoarcă în România, deoarece se tem că nu vor primi indemnizații de șomaj din partea Germaniei. Un tânăr își dorește să rămână. Munca este bună, spune el. Mulți vor să aștepte și să vadă ce le oferă angajatorul lor.
Vion este una dintre cele mai mari companii de abatorizare din Europa. Sediul grupului este Olanda. Dar grupul operează, de asemenea, multe abatoare în Germania vecină. Producția în această țară a fost deosebit de favorabilă timp de decenii.
Vremurile s-au schimbat. La 16 ianuarie, compania olandeză a publicat un anunț în care a afirmat, oarecum eufemistic, că își revizuiește portofoliul de afaceri din Germania. Cu alte cuvinte: Vion se retrage în mare parte din producția de carne în Germania.
Cât despre unitatea din Emstek, în districtul Cloppenburg, situația este incertă. Există o mulțime de presupuneri în legătură cu viitorul abatorului și al celor peste 700 de lucrători ai acestuia. Vion însăși păstrează un profil scăzut, chiar și atunci când vine vorba de viitorul angajaților. Noul proprietar, Kadri Bytyci, nu a făcut niciun comentariu atunci când a fost întrebat de redacția NOZ.
Bytyci a lucrat ca subcontractant pentru Vion timp de mulți ani. El își trimitea lucrătorii la abator prin intermediul contractului pentru construcția de forță de muncă. Acest tip de contractare a făcut ca abatorizarea să fie deosebit de ieftină în comparație cu alte țări europene. Subcontractanții angajau lucrători din străinătate care munceau în Germania pentru bani relativ puțini. Companiile de abatorizare au externalizat toate responsabilitățile legate de personal. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care Vion și alte companii străine s-au stabilit în Germania.
S-au format societăți paralele în comunități mici, cum ar fi Emstek. Mii de muncitori, majoritatea est-europeni, au sosit și totuși au rămas invizibili. Aceștia își părăseau locuințele, deseori degradate, pentru a-și face turele și pentru a merge la cumpărături. Nu a existat și nu există aproape niciun contact cu populația locală.
Au existat rapoarte repetate despre abuzuri. Se vorbea despre orele de lucru excesiv de lungi, despre chiriile îngrozitoare pentru camere și despre concedieri în caz de boală. Bytyci a fost, de asemenea, criticat. El a dat-o în judecată pe consultantul Daniela Reim pentru defăimare, deoarece aceasta vorbise deschis despre aceste condiții. În timpul procesului, condițiile precare ale lucrătorilor săi au devenit publice. Bytyci a pierdut litigiul în instanță. De atunci, contractul de muncă a fost interzis prin firmele de contractare, iar lucrătorii au fost angajați direct de către abatoare. Cu toate acestea, acest lucru, la rândul său, face ca sacrificarea să fie mai scumpă. De asemenea, mulți foști subcontractori au rămas loiali industriei. Bytyci, de exemplu, este încă strâns asociat cu Vion. Există relații în domeniile transportului, logisticii și curățeniei, a anunțat compania la cererea jurnaliștilor germani.
De ce a cumpărat fostul subcontractant abatorul? Nu putem decât să speculăm. Ceea ce este clar este că industria a alunecat. Consumul de carne de porc a scăzut brusc în ultimii ani. În același timp, producția a devenit din ce în ce mai scumpă: În primul rând din cauza contractelor de muncă, apoi din cauza creșterii prețurilor la energie - sectorul cărnii de porc este deosebit de energointensiv.
Declinul industriei se reflectă în cifrele de sacrificare. La apogeu, în Germania erau sacrificați peste un milion de porci - în fiecare săptămână. Experții din industrie presupun că numărul se va stabiliza permanent la 650.000 sau mai puțin. Acest lucru a fost vizibil și în Emstek: Multe cârlige de sacrificare au rămas goale. Ar fi posibil să fie sacrificate 70.000 de animale pe săptămână. Nu mai era posibil să se câștige bani mulți cu porci ieftini din Germania.
Concurența pentru forță de muncă s-a poziționat deja. Abatorul de păsări de curte Wiesenhof face anunțuri pentru angajați chiar în fața porții fabricii Vion - în germană și în română. Se spune că și alte companii ar fi făcut sondaje - deși mai puțin vizibile.
Munca în abator este grea. Aproape că nu există germani printre angajați. Și, de asemenea, a devenit din ce în ce mai dificil pentru companii să recruteze forță de muncă străină, potrivit cercurilor de afaceri. În alte sectoare, se pot câștiga aceiași bani sau mai mulți cu mai puțin efort.
Marea bătălie din Emstek se va încheia în curând. Experții din industrie presupun că mai multe întreprinderi se vor închide în lunile următoare. Pur și simplu nu mai merită. Afară, în parcarea Vion, unul dintre lucrătorii rămași spune: "Nu vreau să mai văd niciodată interiorul unui abator când se va închide Vion".
.......................................................
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News