"Cred că am făcut progrese semnificative în această chestiune și că vom putea încheia în curând acordul nostru reciproc", a declarat Sikela într-o conferință de presă comună cu ministrul german al economiei, Robert Habeck, la Praga.
Pactele bilaterale fac parte din planurile Uniunii Europene de a face față oricărui șoc în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, deși acordurile au întârziat să se materializeze.
Sikela a declarat că cele două țări au definit condițiile în care vor începe să împartă gazul, precum și compensațiile pe care Republica Cehă le va plăti Germaniei pentru utilizarea mecanismului, fără a dezvălui alte detalii.
Germania a fost o țară de destinație și de tranzit pentru livrările de gaze rusești înainte ca Moscova să înceapă să reducă exporturile către Uniunea Europeană în urma invaziei sale în Ucraina și a sancțiunilor ulterioare de la Bruxelles.
Republica Cehă a fost aproape în întregime dependentă de livrările rusești prin rutele germane, dar și-a diversificat livrările, la fel ca alte țări din UE.
Țara, fără ieșire la mare, continuă să primească aproape tot gazul prin sistemul de transport german, care provine acum de la terminalele de GNL din Europa de Vest și din Norvegia, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News