Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce se întâmplă de fapt cu copiii ucraineni adoptați în Rusia? ONU anunță anchetă 
WhatsApp
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat miercuri că oficiul său anchetează cazuri de copii deportaţi forţat din Ucraina în Rusia şi oferiţi acolo unor familii ruse, spre adopţie, transmite AFP.

În faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, reunit la Geneva în a 50-a sesiune, Bachelet a afirmat că unii copii au fost "răpiţi din orfelinate".

Se presupune că din februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, mii de copii au fost strămutaţi din această ţară în Rusia, menţionează AFP. Încă din martie, ONU a atras atenţia asupra riscului de adopţii forţate de copii ucraineni, în special pentru cei 91.000 instituţionalizaţi la începutul războiului - majoritatea în estul Ucrainei, unde secesioniştii pro-ruşi se confruntau din 2014 cu forţele guvernamentale ucrainene.

"Suntem îngrijoraţi în privinţa presupuselor intenţii ale autorităţilor ruse de a permite strămutarea copiilor ucraineni în familii care trăiesc în Federaţia Rusă, (intenţii care) nu par să includă măsuri de reîntregire a familiilor, nici să respecte interesele copilului", a afirmat Bachelet în Consiliu.

"Vom continua să urmărim îndeaproape situaţia", a promis ea.

Adopțiile în situații de urgență



Săptămâna aceasta, Asfhan Khan, directoare regională pentru Europa şi Asia Centrală a Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a avertizat că "adopţia nu trebuie să aibă loc niciodată în timpul unei situaţii de urgenţă sau imediat după aceea". Ea a arătat că nu trebuie să se presupună că aceşti copii sunt orfani, ci "orice decizie de a strămuta un copil trebuie să aibă la bază interesul acestuia, iar orice strămutare trebuie să aibă loc benevol".

În privinţa copiilor trimişi în Rusia, UNICEF "colaborează îndeaproape cu mediatori şi reţele pentru a afla cum putem documenta cât mai bine astfel de cazuri", a explicat Khan, adăugând că în prezent nu este posibil accesul la copiii respectivi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel