Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce scrie presa INTERNAŢIONALĂ despre interdicţia lui Kovesi de a părăsi ţara
WhatsApp
"România îi interzice candidatului favorit pentru funcţia de procuror şef al UE să părăsească ţara", scrie euronews. Site-ul citează la rândul său mai multe agenţii de presă care au abordat cazul Laurei Codruţa Kovesi, care are interdicţie de a părăsi ţara chiar înaintea negocierilor privind noul procuror şef al Parchetului European. 

"Principalul concurent pentru funcţia de procuror şef al Parchetului Uniunii Europene şi fost procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, Laura Codruța Kövesi, a fost pusă sub control judiciar în România pentru acuzaţii de corupţie. Laura Codruța Kövesi, în vârstă de 45 de ani, este candidatul Parlamentului European pentru a deveni şeful noii structuri create la nivelul UE, Procuratura Europeană. Cu toate acestea, ea a fost acuzată de corupţie joi, în urma a şase ore de audieri", după cum relatează AFP.

Acuzaţiile care i se aduc includ abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie falsă. Măsura judiciară luată împotriva ei se pare că afectează şi mai mult relaţiile dintre liderii UE şi Bucureşti, care deţine preşedinţia rotativă a UE. Laura Codruța Kövesi a fost pusă sub control judiciar, ceea ce înseamnă că nu are voie să părăsească ţara şi nici să vorbească cu presa.

Vineri, Laura Codruța Kövesi s-a prezentat la o secţie de poliţie din Bucureşti, informează "Balkan Insight".

"Este o măsură menită să mă reducă la tăcere, să ne hărţuiască pe toţi cei din sistemul judiciar care ne facem datoria. Probabil că unii sunt atât de disperaţi că poate am să primesc acestă funcţie încât nu-mi permit să mai vorbesc cu presa", a declarat Laura Codruța Kövesi.

Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor, care va cerceta cazul Laurei Codruța Kövesi, a fost criticat că este influenţat politic. Guvernul României, condus de Partidul Social Democrat, se opune candidaturii Laurei Codruța Kövesi la Procuratura Europeană, mai scrie euronews.

Anul trecut, Laura Codruța Kövesi a fost demisă din funcţia de procuror şef al DNA, după cinci ani în serviciu. În timpul mandatului său la DNA au fost condamnaţi o serie de oficiali de rang înalt, inclusiv liderul PSD, Liviu Dragnea. Cel mai puternic politician al României a fost găsit vinovat de fraudă electorală şi corupţie. Sute de alţi oficiali români au fost condamnaţi pentru corupţie, ceea ce i-a adus Laurei Codruța Kövesi foarte mulţi duşmani. În 2017, Laura Codruța Kövesi a vorbit despre rolul său în fruntea DNA, în cadrul unui interviu acordat euronews.

 

"Există temeri că România va urma calea Ungariei şi Poloniei"

 

Articolul mai aminteşte de faptul că luna trecută, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a elogiat activitatea Laurei Codruța Kövesi. Criticii acuză România că încearcă să slăbească independenţa judiciară pentru a-i ajuta pe politicienii acuzaţi de corupţie, încercări care au dus la declanşarea unor proteste în masă împotriva guvernului de la Bucureşti.

În noiembrie, anul trecut, Comisia Europeană a citat suspendarea schimbărilor la legea justiţiei şi procedurile de numire sau demitere a procurorilor într-un raport care acuză România de îndepărtare de reformele-cheie împotriva corupţiei. Organizaţia Transparency International a calificat România ca fiind una dintre cele mai corupte state din UE.

Guvernul României s-a opus candidaturii Laurei Codruţa Kövesi pentru funcţia de procuror şef al Procuraturii UE. Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că ea a fost demisă în România nu pentru că i-ar fi urmărit penal pe politicienii corupţi, ci pentru că modul în care a condus DNA a încălcat legea. Premierul român, Viorica Dăncilă, a acuzat liderii vest-europeni că au "standarde duble". În ciuda sprijinului Parlamentului European pentru candidatura Laurei Codruţa Kövesi, Comisia Europeană şi unele state membre şi-au anunţat sprijinul pentru contracandidatul rival, francezul Jean-François Bohnert.

Negocierile în cadrul UE continuă, pe fondul unor îngrijorări că tensiunile dintre România şi UE ar putea determina ca România să urmeze calea reacţionară a Ungariei şi Poloniei, mai notează jurnaşitii de la euronews.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel