Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Ce i-ar face pe români să se întoarcă în țară? Corina Hampu-Hrom și Viorica Robina răspund pentru Știridiaspora.ro - VIDEO
WhatsApp
Corina Hampu-Hrom, consultant financiar în Marea Britanie și cursantă a MBA și Viorica Robina, instructor auto și consilier MPU în Germania, au răspuns, miercuri, 18 noiembrie, întrebărilor Știri Diaspora. Cele două invitate au dezvăluit motivele pentru care au ales să plece din România, de ce anume depinde revenirea lor în țară, dar şi despre oportunitățile pe care le au românii care vor să se întoarcă în țară.      
Corina_hampu-hrom_vorica_robina

„Nu a fost o decizie uşoară momentul în care am ales să plec din România. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făceam în România. În schimb, m-am convins că ar fi bine să plec şi să încerc“, spune Corina Hampu-Hrom.

„Am 30 de ani de când am venit în Germania pentru reîntregirea familiei. Am venit la fostul meu soţ, pentru reîntregirea familiei. El a spus că aici, în Germania, vom duce o viaţă mai bună. Eu de mică visam la libertate, care este una dintre valorile mele. Mi-am spus că în Germania voi avea această libertate şi independenţă. Şi voi putea duce o viaţă mai bună“, a povestit Viorica Robina.

 

Ce spun Corina Hampu-Hrom și Viorica Robina despre adaptarea în ţara de adopţie?

 

„Depinde de ce om eşti tu. Dacă eşti negativist, în orice ţară ai fi nimeni nu ar reacţiona plăcut. Da, ici-colo, este rasism. În orice ţară există. Sunt oameni care se consideră naţionalişti şi nu vor străini în ţara lor. În schimb, eu nu am avut parte de aşa ceva, pentru că sunt în Londra, un oraş în care există o multitudine de culturi şi naţionalităţi. Nu aş putea spune că am întâlnit persoane care să ma facă să mă simt ca un intrus. Ba dimpotrivă, am avut întotdeauna suport la locul de muncă. Am lucrat, prima dată, cu irlandezi, care sunt foarte deschişi şi care m-au încurajat. Nu am avut parte de experienţe negative aici“, a subliniat Corina Hampu-Hrom.

„M-au încurajat să învăţ germana şi am învăţat să spun că este dreptul meu. Iar despre rasism, depinde în ce clasă socială te mişti şi de mentalitatea ta. Ca instructor auto, am avut zeci de naţionalităţi cu mine în maşină. Dar acest rasism există aici, în Germania“, a spus Viorica Robina.

 

Cum le-ar putea recâştiga România? Care sunt domeniile care trebuie îmbunătăţite în România? Ce le-ar face să se întoarcă în România?

 

„Să ştii că şi eu mă întreb. Avem discuţii cu soţul meu pe tema asta. Dintre noi doi, eu sunt cea care dă mai puţine şanse întoarcerii acasă. Soţul meu trage mai mult spre România. Înainte eu militam pentru o viaţă în România şi spuneam că nu o să trec niciodată garniţele ţării pentru a trăi într-o ţară străină. Mi-ar fi foarte greu să spun ce m-ar face să mă întorc acasă. Ar fi mai uşor să spun ce nu m-ar face să mă întorc acasă, în momentul ăsta. Să mă facă să mă gândesc şi să iau calcul posibilitatea de a mă întoarce. Cei care nu au trăit într-o altă ţară, gândesc subiectiv. Obiectiv gândeşti în momentul în care locuieşti într-o şară străină şi te-ai adaptat sau nu te-ai adaptat. Motivele pentru care eu nu m-aş întoarce sunt câteva la număr. Unul este aspectul financiar. Anglia mă ajută să nu am grija zilei de mâine, să nu mă gândesc ce voi face dacă îmi voi pierde locul de muncă. Planul financiar şi locurile de muncă sunt un mare aspect pentru reîntoarcerea în România. Un alt motiv este birocraţia care ne omoară în România. Multe hârtii şi ghişee, nu avem posibilitatea online, nu se investeşte în asta. În Anglia înfiinţezi o compania în 20 de minute pe online. Primeşti pe email, în două zile, hârtiile necesare, iar în maxim trei zile primeşti şi hârtiile prin postă. Costă doar 20 de lire. În România este timp pierdut, bani daţi pe la ghişee, plus nervi. Al treilea lucru care nu mă face să mă întorc acasă este lipsa de respect din România. Totul este pe nepotism. Nu există respectul românilor unu faţă de altul“, a mărturisit Corina Hampu-Hrom.

„În 2005, am deschis în Timişoara un magazin cu produse germane (cosmetice, haine). Am investit mulţi bani doar în deschidere acestei afaceri. Dacă în Germania am nevoie de 20 de euro ca să deschide o firmă, în România am avut nevoie de 5000 de euro. Mai mult, în România nu am găsit angajaţi, care să lucreze du drag, care să se identifice cu ceea ce am dorit eu să fac. Cu toate că aveam încasări de 1000 de euro pe zi, după şase luni a trebuit să închid afacerea şi să revin din nou în Germania. Aveam şi o şcoală de şoferi în Germania şi îmi era forte greu să mă împart între România şi Germania. Deoarece nu am găsit angajaţii potriviţi, am fost dezamăgită. Românii nu au responsabilitate. Nu toţi. Cunosc muţi români oameni de treabă, cu mult respect“, a punctat Viorica Robina.

 

Cine sunt cele două invitate la interviurile Ştiri Diaspora

 

Corina Hampu-Hrom a ajuns în Marea Britanie în anul 2015, unde în prezent este consultant financiar și urmează cursurile unui MBA în domeniu, după ce în România a lucrat în domeniul mass-media, având chiar și o agenție de PR.

Viorica Robina a părăsit România în urmă cu 30 de ani, fiind mânată de visul de a trăi liber. Acum îi ajută pe românii din Germania să se integreze, să învețe limba sau să-și obțină permisele de conducere în această țară. Unul din visurile sale este să deschidă o afacere în România, chiar dacă se lovește constant de corupție, despre care spune că "românii noștri o iau odată cu laptele mamei".  

 

Youtube video image
[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Locul tau este acasa! Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel