Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cazurile misterioase de hepatită la copii se răspândesc. Ipoteza privind posibila cauză a bolii
WhatsApp
O boală hepatică misterioasă care a infectat copii din zeci de țări din întreaga lume a ajuns în Asia, cu un caz raportat în Japonia, și în Canada. Sunt peste 190 de cazuri până acum, inclusiv unul în România.

Cazul din Japonia de hepatită acută de origine necunoscută a fost semnalat de autoritățile locale pe 21 aprilie la un copil care fusese testat negativ pentru adenovirus – o posibilă cauză investigată la nivel mondial – și COVID-19.

Pacientul nu a avut nevoie de transplant de ficat, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Japonia, fără a oferi mai multe detalii, potrivit Digi24.

Agenția de Sănătate Publică din Canada a anunțat marți că investighează cazuri de hepatită acută severă, de origine necunoscută, la copiii mici. Nu a dezvăluit însă numărul cazurilor.

 

190 de cazuri misterioase de hepatită acută la copii

 

Până acum, în întreaga lume au fost raportate 190 de cazuri misterioase de hepatită acută la copii, dintre care 140 în Europa. Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.

„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși un adenovirus este o ipoteză, sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza”, a spus OMS într-un comunicat.

Sindromul clinic „printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute”, se arată în comunicat. Mulți pacienți au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături „precedate de prezentare cu hepatită acută severă”, precum și niveluri crescute de enzime hepatice. Majoritatea cazurilor nu raportat febră, iar virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută - cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E - nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri, potrivit OMS.

 

Teorie investigată de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie

 

O teorie investigată de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie este că lipsa expunerii la adenovirusul comun – care de obicei provoacă probleme de stomac și răceli – în timpul pandemiei de coronavirus a dus la îmbolnăviri mai severe în rândul copiilor. Din 53 de cazuri testate în Marea Britanie, 40 (75%) au prezentat semne de infecție cu un adenovirus.

Directorul Public Health Scotland, Jim McMenamin, a declarat pentru Reuters că oamenii de știință încearcă să vadă dacă un adenovirus a suferit mutații pentru a provoca o formă mai severă de boală sau dacă ar putea cauza problemele „în tandem” cu un alt virus, eventual cu Sars-CoV- 2, virusul care provoacă COVID-19.

Oficialii din Marea Britanie au spus că nu există „nicio legătură” între cazurile de hepatită cu origine necunoscută și vaccinul împotriva COVID-19, deoarece niciunul dintre copiii afectați de hepatită nu a fost vaccinat.

„Până acum nu există nicio legătură între cazurile detectate și niciun istoric comun de călătorie”, a spus de asemenea Andrea Ammon, director la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Stockholm.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel