Eu pregătesc adesea caviar de vinete în stilul oriental numit baba ghanoush, dar diferă ușor prin adăugarea anumitor ingrediente, cum ar fi Tahini (pastă de susan).
Rețeta clasică pentru caviar de vinete este foarte simplă: tăiați leguma în două, gătiți-o la cuptor timp de aproximativ treizeci de minute, zdrobiți-o cu o furculiță, stropiți-o cu suc de lămâie și adăugați câteva ingrediente și condimente care vă plac. Pentru asta aveți nevoie de:
2 vinete mari
4 cățel de usturoi
2 lămâi
pătrunjel
sare
piper cayenne
200 ml
ulei de măsline
Preîncălziți cuptorul la 350 F (180 C) și tapetați o tavă de copt cu folie de aluminiu.
Clătiți vânăta sub jet de apă, apoi uscați-o și tăiați-o în două pe lungime.
Întoarceți vinetele cu partea tăiată în jos pe tava de copt. Înțepați apoi suprafața vinetelor cu o furculiță.
Se ung vinetele cu ulei de măsline. Se introduce tava de copt în cuptor pentru aproximativ 45 de minute.
Scoateți vinetele din cuptor și lăsați-le să se răcească pentru câteva momente.
Scoateți pulpa vinetelor cu o lingură și zdrobiți-o cu o furculiță.
Se stropesc cu jumătate din sucul de lămâie și uleiul de măsline, amestecând constant.
Apoi adăugați cățeii de usturoi tăiați mărunt. Se asezonează cu sare și piper.
Se amestecă toate ingredientele. Se presară cu pătrunjel tocat, dacă se dorește.
Se asezonează cu suc de lămâie.
---------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Iată însă și o altă variantă, în care vânăta care se va transforma în caviar este fiartă.
vinete - 2 vinete, decojite
chimen - 1 lingură
piper - 1⁄2 linguriță
sare
ulei de măsline - 10 cl
usturoi - 2 căței de usturoi, tocat
ardei iute - 1 lingură paprika dulce
măghiran - 1⁄2 linguriță
Timp total: 1 h
Timp de pregătire: 15 min
Timp de odihnă -
Timp de gătit: 45 min
PASUL 1: Fierbeți vinetele în apă clocotită cu 3 lingurițe de sare timp de 10-15 minute, până se înmoaie.
PASUL 2: Se scot și se lasă să se scurgă și să se răcească într-o strecurătoare. Tocați-le foarte mărunt până când au o consistență cremoasă.
PASUL 3: Se încinge uleiul într-o tigaie și se rumenesc vinetele cu usturoiul. Se condimentează cu sare și piper și se adaugă paprika și maghiran.
PASUL 4: Amestecați și reduceți la foc mic, amestecând frecvent cu o spatulă de lemn până când obțineți un piure.
PASUL 5: Se toarnă într-un vas, se stropește cu puțin ulei de măsline, se presară cu chimen, se ornează cu măsline și se servește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News