Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cât de bogată e de fapt Italia? Peste 4 milioane de italieni au salarii mai mici ca în București
WhatsApp
Guvernul din Italia a adoptat recent o măsură legislativă ce prevede scăderea impozitului pe venit. În urma acestei legi, peste 15 milioane de angajați vor beneficia de o creștere a salariului. Interesante în acest context sunt datele oferite de Institutul Național de Statistică din Italia, care arată că patru milioane de italieni câștigă sub 650 de euro pe lună. Valorile aflate la celălalt capăt al clasamentului, al celor mai mari salarii, ne arată o țară împărțită între bogați și săraci, o țară în care o mare parte a populației se chinuie să supraviețuiască. 
Cât de bogată e de fapt Italia? Peste 4 milioane de italieni au salarii mai mici ca în București

Cât de bogată e de fapt Italia? Este una din întrebările care se ridică atunci când ne uităm pe cifrele publicate de autoritățile din această țară în ceea ce privește veniturile cetățenilor. Recent, guvernul condus de Giorgia Meloni a revizuit legea de reducere cu 3% a impozitului, mărind numărul de beneficiari. Astfel, încă patru milioane de lucrători vor beneficia de această reducere a impozitului la salariu. Totodată, guvernul a revizuit pragul de venit de la 20.000 la 25.000 euro pe an, pentru cei cărora li se aplică reducerea de impozit.

Peste 4 milioane de italieni au salarii mai mici ca în București

 

Potrivit cifrelor publicate de Istat (Institutul Național de Statistică din Italia) și preluate de publicația Corriere Della Sera, în Italia sunt aproximativ 4,12 milioane de persoane care câștigă in jur de 600 euro pe lună, un venit surprinzător de mic dacă luăm în calcul, spre exemplu, Bucureștiul, orașul în care salariul mediu este de 5.093 de lei (potrivit INS), deci aproximativ 1.000 de euro.

Mai mult, potrivit datelor INS, în luna octombrie 2022, salariul mediu net în România a fost de 4.008 lei, în uşoară creştere, cu 5 lei (+0,1%) față de luna septembrie 2022.

Vezi și: Banii românilor în 2023: Salarii și pensii mai mari. Taxe și dobânzi majorate, carburanți mai scumpi

Peste 15 milioane de angajați vor beneficia de o creștere a salariului

 

În acest moment, în Italia, sunt 18.2 milioane de angajați, potrivit ultimelor date Istat privind ocuparea forței de muncă. 

Astfel, cei care obțin venituri cuprinse între 25.000 și 35.000 de euro pe an vor beneficia de o reducere de 2% a impozitului pe salariu. 

În Italia sunt 4,12 milioane de muncitori cu venituri de până la 7.500 de euro pe an, iar 4,28 milioane de muncitori câștigă între 7.500 de euro și 15 mii de euro pe an.

Cei care câștigă între 15.000 și 20.000 de euro, sunt 3,1 milioane de muncitori, în timp ce 3,9 milioane de angajați câștigă între 20.000 și 25.000 euro pe an. 

Impactul bugetar al acestei măsuri este estimat la 4 miliarde de euro.

Vezi și: Italia. Povestea emoționantă a badantei românce aruncată în stradă de bătrâni de Anul Nou. Un italian cu inimă mare a ajutat-o

Cum se calculează scutirea de 3% din impozitul pe salariu 

 

Proiectul Guvernului care a extins scutirea de 3% la contribuțiile de plătit la salariile de până la 25 de mii de euro se referă la cele aflate în perioada de plată cuprinsă între 1 ianuarie 2023 și sfârșitul lui 2023.

Italia este singura țară din zona OCDE în care, din 1990 până în 2020, salariul mediu anual a scăzut (-2,9%), în timp ce în Germania a crescut cu 33,7% și în Franța cu 31,1%, se mai arată în statisticile citate de jurnaliștii italieni.  

Peste un milion de români trăiesc oficial în Italia

 

Potrivit datelor DRP, comunitatea românească din Italia numără aproximativ 1.200.000 de cetățeni rezidenți, fiind cea mai numeroasă comunitate străină din Italia.

Cei mai mulți români trăiesc în regiunile centrale și de nord, o mare parte dintre ei locuind în regiunea Lazio, cu zona metropolitană a Romei.

Deși românii din Italia au ocupații diverse, cei mai mulți dintre ei activează în sectorul serviciilor, în industrie și agricultură.

În ultimii ani, tot mai mulți români au ales să-și deschidă firme în această țară, mai ales cei din domeniul construcțiilor și comerțului.

Cetățenii români care trăiesc pe teritoriul Italiei sunt bine integrați, fapt datorat și originii comune a limbilor și apartenenței la aceleași tradiții spirituale.

 

-------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel