Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Canicula din Europa ar putea schimba obiceiurile turiştilor: Primăvara și toamna devin tot mai atractive
WhatsApp
Temperaturile ridicate din sudul Europei ar urma să schimbe obiceiurile turiştilor. Tot mai mulţi ar putea opta pentru destinaţii mai răcoroase sau să plece în vacanţă primăvara sau toamna pentru a evita căldura extremă, potrivit estimărilor organizaţiilor de turism şi ale experţilor.
(Foto ILUSTRATIV - Sursa Pexels/Cristina Tiris)

Datele Comisiei Europene pentru Turism (ETC), o asociaţie a organizaţiilor naţionale de turism, arată că numărul de persoane care intenţionează să călătorească în regiunea mediteraneană în perioada iunie - noiembrie a scăzut deja cu 10% faţă de anul trecut, când temperaturile ridicate au dus de asemenea la secetă şi incendii de pădure. În schimb, destinaţii precum Cehia, Danemarca, Irlanda şi Bulgaria au înregistrat o creştere a interesului turistic.

"Ne aşteptăm ca în viitor condiţiile meteo imprevizibile să aibă un impact mai mare asupra opţiunilor celor care călătoresc în Europa", spune Miguel Sanz, şeful ETC. Un raport al ETC arată deja că 7,6% dintre călători consideră în prezent că fenomenele extreme sunt o preocupare majoră pentru călătoriile în perioada iunie-noiembrie.

Cererea pentru călătorii a crescut din nou în această vară, deoarece turiştii au lăsat în urmă restricţiile din perioada pandemiei, iar companiile de turism spun că temperaturile ridicate nu au dus la prea multe anulări... încă.

Concret, britanicii au făcut mai puţine rezervări pentru destinaţiile interne şi mai multe pentru Marea Mediterană - adesea cu multe luni înainte de a călători - deoarece continuă să caute destinaţii pentru plajă, potrivit lui Sean Tipton de la agenţia britanică de turism ABTA.

Însă acest echilibru riscă să fie dat peste cap, deoarece este de aşteptat ca valurile de căldură să devină şi mai intense. Oamenii de ştiinţă avertizează de mult timp că schimbările climatice provocate de emisiile de dioxid de carbon generate de arderea combustibililor fosili, vor face evenimentele meteorologice extreme mai frecvente, mai severe şi mai mortale.

Meteorologii prevăd că temperaturile de săptămâna viitoare vor depăşi probabil recordul actual pentru Europa de 48,8 grade Celsius, înregistrat în Sicilia în august 2021, stârnind temeri legate de apariţia unor noi decese din cauza căldurii extreme.

În ultimele săptămâni, mass-media europeană a găzduit ştiri despre turiştii care au avut nevoie să fie transportaţi cu avionul de pe plajele italiene sau despre turista care a leşinat din cauza căldurii de pe Acropole.

"Un sondaj recent realizat de noi arată o scădere a numărului de persoane interesate să-şi facă vacanţa în august - luna de vârf - în timp ce tot mai mulţi europeni plănuiesc călătorii pentru toamnă", spune Sanz.

Turiştii se reorientează spre a-şi face vacanţele în iunie şi aprilie

 

Turiştii aflaţi la Roma spun pentru Reuters că se gândesc serios dacă vor mai vizita vreodată capitala Italiei în luna iulie. "Voi veni din nou când va fi mai rece. Numai în iunie şi aprilie", spune Dalphna Niebuhr, o turistă americană aflată în vacanţă cu soţul ei la Roma săptămâna aceasta, explicând că temperaturile foarte ridicate le-au făcut vacanţa "îngrozitoare".

Acest lucru va afecta grav economia Italiei, care este susţinută masiv de turismul estival. Ministerul Mediului din Italia a avertizat într-un raport din acest an că turiştii străini vor călători mai mult primăvara şi toamna şi vor alege destinaţii mai răcoroase. Unii speră însă că această schimbare va duce la alegerea unei alte perioade de vacanţă şi nu la o reducere a numărului total de turişti.

În Spania, este de aşteptat să se înregistreze o cerere turistică puternică pentru plajele din nordul ţării şi de pe insulele spaniole, unde temperaturile de vară sunt de obicei mai scăzute, potrivit unui raport al asociaţiei întreprinderilor de turism din ţară, Exceltur, citează Iefimerida.gr, titrează Rador

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
01 dec 2023, 17:22
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DCBusiness.ro
02 dec 2023, 11:35
ParintiSiPitici.ro
01 dec 2023, 11:34
DCNews.ro
02 dec 2023, 16:03
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
Spectacola.ro
02 dec 2023, 18:02
ParintiSiPitici.ro
01 dec 2023, 11:34
Spectacola.ro
02 dec 2023, 18:02
DCMedical.ro
01 dec 2023, 17:22
DCNews.ro
02 dec 2023, 16:03
RadioDCNews.ro
28 noi 2023, 11:12
RadioDCNews.ro
28 noi 2023, 11:12
DCBusiness.ro
02 dec 2023, 11:35