Expertul independent în domeniul plăților, Lance Blockley, a estimat că, până în 2025, numerarul tradițional va reprezenta mai puțin de 4% din totalul achizițiilor cu amănuntul din Australia.
Cercetarea sa a prevăzut că cumpărăturile online vor continua să crească cota de piață a comerțului cu amănuntul, iar preferința pentru cardurile de debit și de credit la punctele de vânzare fizice, în locul transportului de numerar, va rămâne puternică.
Blockley, care este directorul general al firmei de consultanță The Initiatives Group, a declarat într-o prezentare către ACCC că bancnotele pentru toate utilizările, nu doar pentru comerțul cu amănuntul, vor fi la 10,2% în 2025, în scădere de la 24,2% în 2019, relatează The Sydney Morning Herald.
Pandemia Covid-19 a accelerat o tranziție care se întâmpla deja, cumpărătorii trecând la plățile fără contact și la cumpărăturile online în număr mult mai mare, a spus el.
Datele Reserve Bank arată că, din 2009 până în 2019, care a coincis cu adoptarea pe scară largă a cipurilor RFID tap-and-go în carduri, plățile totale în numerar în Australia au scăzut cu aproximativ jumătate.
Blockley a remarcat, de asemenea, despre cardurile de credit, că deși sunt încă folosite de consumatorii mai în vârstă, au fost depășite ca cea mai populară metodă de plată digitală de cardurile de debit, care oferă acces rapid și simplu la banii aflați deja într-un cont.
El a sugerat că acest lucru ar putea fi o combinație între ușurința de utilizare a acestora, comisioanele mai mici și consumatorii din ce în ce mai precauți în privința îndatorării.
Martina Berlotti, o tânără de 24 de ani din Bondi Junction, în estul orașului Sydney, a declarat pentru ziar că a folosit numerar doar atunci când oamenii i l-au dat pentru a achita o datorie mică, cum ar fi o notă de plată la restaurant.
Rhiannon Feely, în vârstă de 21 de ani, din Zetland, a fost de acord cu această afirmație, spunând că este mult mai "ușor" să plătească cu telefonul decât să aibă bani la ea.
Dar Dylan Silcock, 32 de ani, din Tempe, a declarat că a fost nevoit să se întoarcă la bancnote după ce a făcut "convenabilul" schimb digital.
'Mă gândesc să mă întorc la numerar din cauza comisioanelor de tranzacție și nu-mi place că sunt înregistrate și tranzacțiile mele... De asemenea, este mult mai ușor să faci un buget folosind numerar', a spus el conform Dailymail.
O mamă din Brisbane a împărtășit recent pe rețelele de socializare, unde a devenit virală, o explicație simplă a motivului pentru care bancnotele sunt superioare plăților digitale.
Cu toate acestea, ori de câte ori folosești un card bancar, o parte din bani vor fi invariabil mâncați de comisioanele pe care proprietarii magazinelor sunt obligați să le plătească.
„Am o bancnotă de 50 de dolari în buzunar și mă duc la un restaurant și plătesc cina cu ea”, a spus doamna Edmunds în postarea pe care peste 19.000 de persoane au dat share.
„Proprietarul restaurantului folosește apoi bancnota pentru a-și plăti spălătoria. Proprietarul spălătoriei folosește apoi nota de plată pentru a plăti frizerul', a continuat ea.
"După un număr nelimitat de plăți, va rămâne o valoare de 50 de dolari care și-a îndeplinit scopul pentru toți cei care au folosit-o pentru plată. DAR dacă vin la un restaurant și plătesc digital cu cardul, comisioanele bancare pentru plata mea percepute vânzătorului ar putea fi de până la 3% sau 1,50 dolari'.
Edmunds a spus că un procent similar este impus pentru fiecare altă tranzacție care utilizează acei 50 de dolari inițiali dacă titularul plătește prin tap-and-go.
„Plățile efectuate de proprietarul spălătoriei, frizerul și așa mai departe. Prin urmare, după 30 de tranzacții, cei 50 de dolari inițiali vor exista la doar 5 dolari, iar restul de 45 de dolari au devenit proprietatea băncii'.
Deși acesta este un exemplu simplificat, iar comisioanele variază foarte mult de la o bancă la alta, principiul este solid.
La fiecare achiziție ulterioară, băncile și companiile de carduri de credit iau o mică parte din cei 50 de dolari inițiali, până când, cu suficiente tranzacții, în cele din urmă devin ai lor.
"Folosiți-i sau pierdeți-i, oameni buni... banii cash sunt rege", a spus Edmunds.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News