Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Canada acordă României o finanțare de 3 miliarde de euro pentru exporturi pentru a sprijini energie curată
WhatsApp
Canada va acorda României o finanțare federală de 3 miliarde de euro pentru exporturi, susținând companiile canadiene și asigurând, în același timp, aprovizionarea cu energie curată a României.

Canada are o relație de lungă durată cu România, care contribuie la combaterea schimbărilor climatice, consolidarea securității energetice și stimularea dezvoltării economice în ambele țări. Prin intermediul tehnologiilor canadiene, asistenței financiare și cooperării bilaterale, Canada se angajează să sprijine România în promovarea acestor priorități comune. Acesta este motivul pentru care onorabilul Jonathan Wilkinson, ministrul Energiei și Resurselor Naturale din Canada, împreună cu Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, Cosmin Ghiță, reprezentantul Nuclearelectrica, și Rareș Burlacu, președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, au anunțat recent decizia Canadei de a sprijini acțiunea climatică și securitatea energetică în România prin acordarea către Nuclearelectrica S.A. (SNN) - compania națională care operează centrala nucleară de la Cernavodă - a unei sume totale de 3 miliarde de euro în finanțare la export. Această investiție va contribui la menținerea locurilor de muncă în Canada și va susține activitatea comercială în sectorul nuclear din România.

Cooperarea în sectorul nuclear a fost o piatră de temelie a relațiilor dintre Canada și România timp de decenii. România are în plan construirea a două noi reactoare nucleare canadiene de tip CANDU la Cernavodă (unitățile 3 și 4). Această inițiativă are mai multe beneficii importante:

* Stimulează activitatea economică în sectorul nuclear și în sectorul energetic mai larg al Canadei.

* Contribuie la reducerea emisiilor de carbon, ajutând în același timp România să își atingă obiectivul de a elimina producția de energie pe bază de cărbune până în 2032.

* Adaugă 1.400 de megawați de capacitate de producție de energie electrică neemisivă în rețeaua electrică a României.

* Oferă României o oportunitate de a deveni o sursă de energie sigură la nivel regional, reducând dependența de energie rusească și oferind sprijin Moldovei și Ucrainei în fața intimidării energetice din partea Rusiei.

Canada acordă României o finanțare de 3 miliarde de euro pentru exporturi pentru a sprijini energie curată

 

Contextul invaziei Ucrainei de către Rusia subliniază necesitatea ca România și alte țări europene să își diversifice sursele de energie și să își consolideze securitatea energetică. Canada dorește să ajute Europa să își construiască viitorul energetic și să contribuie la lupta globală împotriva schimbărilor climatice.

Prin această investiție, Canada și România se angajează să ofere comunităților energie electrică curată, fiabilă și accesibilă, menținând în același timp locuri de muncă și promovând creșterea economică.

"Finanțarea la export anunțată astăzi pentru partenerii noștri români va contribui la crearea de noi locuri de muncă și la stimularea activității economice în Canada. Noile reactoare de la centrala de la Cernavodă vor utiliza tehnologia canadiană CANDU pentru a furniza comunităților energie electrică curată și fiabilă, sprijinind în același timp eforturile Canadei de a consolida securitatea energetică în Europa.",  a afirmat Jonathan Wilkinson, Ministrul Energiei și Resurselor Naturale din Canada în contextul întrevederii cu oficilaii români.

"Prin participarea la acest proiect de energie curată, Canada își va consolida reputația de partener prioritar în domeniul energiei în Europa și în alte părți ale lumii. Acest proiect va crea locuri de muncă bune atât pentru canadieni, cât și pentru români, stimulând creșterea economică în ambele țări prin încurajarea parteneriatelor între sectoarele nucleare canadian și românesc.", confirmă și Mary Ng, Ministru pentru Promovarea Exporturilor, Comerț Internațional și Dezvoltare Economică din Canada

Canada și România au o relație strategică și benefică pentru ambele părți în multiple domenii, inclusiv comerț, investiții, securitate și apărare. Cooperarea lor în domeniul nuclear a fost deosebit de semnificativă, contribuind la dezvoltarea economică și la securitatea energetică a ambelor țări.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel