"Nicio clinică din aceste ţări Eurotransplant nu a acceptat acest caz. (...) Pentru acest pacient nu a fost o problemă de bani din partea statului român. Dosarul a fost acceptat, deci plata a fost acceptată încă din 2017 pentru acest pacient. S-au solicitat oferte din partea AKH, în primul rând, care a fost singurul care a răspuns cu negaţii, apoi de la o clinică din Belgia, de la o clinică din Germania, care n-au mai răspuns. (...) Singura clinică, care am înţeles că l-a acceptat, a fost o clinică din India, dar nu pentru transplant, ci pentru evaluare", a declarat Pintea, la Ministerul Sănătăţii.
Ea a precizat că familia tânărului a făcut solicitări pentru a obţine acordul privind transportul acestuia. "Acord pe care medicii de la 'Marius Nasta' nu l-au dat. Au solicitat sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dar specialiştii ne-au spus că a fost un caz foarte grav şi nu puteau da acordul de transport. Dar India nu promisese transplantul, promisese o evaluare", a mai spus Pintea.
Acordul cu Eurotransplant
Totodată, ministrul Sănătăţii a precizat că România are "un acord perfect valabil" cu Eurotransplant.
"Acest acord a fost încheiat în 2017. Din păcate, România nu şi-a respectat (...) atribuţiile şi contribuţiile pe care trebuia să le aducă Eurotransplant, astfel încât să poată să adere la această organizaţie în calitate de membru plin, adică trebuia România să intre în acest circuit, adică să dea nişte organe ţărilor din Eurotransplant. Am început să facem asta în urmă cu două luni, când doi plămâni deja au plecat spre Eurotransplant", a arătat Pintea.
Reamintim că tânărul reuşise să strângă cei 200.000 de euro necesari transplantului de plămâni, însă nu a mai reușit să ajungă pentru a face operația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News