Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bulgaria suține că Turcia și România ar putea începe deminarea Mării Negre în luna mai
WhatsApp
Ministrul bulgar al apărării, Emil Eftimov, a anunțat luni că grupul operativ format de Turcia, Bulgaria și România ar putea începe operațiunile de deminare în Marea Neagră până în luna mai.
Bulgaria suține că Turcia și România ar putea începe deminarea Mării Negre în luna mai

Această colaborare, înființată la începutul lunii ianuarie, are scopul de a minimiza riscurile generate de minele marine din această zonă, punând astfel bazele pentru securitatea și navigabilitatea mării.

La inaugurarea Centrului de Supraviețuire pe Mare al Marinei bulgare din Varna, ministrul Eftimov a subliniat importanța ratificării acordului de către Turcia pentru ca forța operațională să devină activă. El a precizat că operațiunile de deminare vor fi desfășurate în cadrul Convenției de la Montreux privind Strâmtorile Turciei.

 

Deminarea vine în contextul continuării conflictului dintre Rusia și Ucraina

 

Grupul operațional, o inițiativă crucială pentru securitatea Mării Negre, este deschis participării altor state membre NATO și va avea o comandă rotativă. Obiectivul principal este reducerea riscurilor de navigație, iar deminarea vine în contextul continuării conflictului dintre Rusia și Ucraina, care a generat pericole suplimentare pentru această regiune maritimă.

Acordul privind deminarea Mării Negre a fost semnat la Istanbul pe 11 ianuarie de către delegațiile României, Bulgariei și Turciei. El vizează, de asemenea, securizarea exporturilor de cereale ucrainene pe coasta românească și bulgară, oferind o alternativă viabilă în contextul blocadei navale rusești.

Marina rusă a minat coasta ucraineană a Mării Negre în etapele incipiente ale conflictului, iar minele dislocate au ajuns în derivă, punând în pericol transportul maritim și complicând exporturile Ucrainei. Inițiativa de deminare este considerată crucială pentru prevenirea unor evenimente similare și pentru consolidarea securității maritime în regiune, conform Daily Sabah.

Ministrul turc al Apărării, Yașar Güler, a menționat că, odată cu începerea conflictului, minele rămase în derivă în Marea Neagră au reprezentat o amenințare. Colaborarea în această inițiativă a fost posibilă datorită eforturilor comune ale aliaților bulgari și români.

Proiectul, care implică numai navele celor trei state litorale, se bucură de susținerea altor țări NATO atunci când sunt îndeplinite condițiile necesare. Până în prezent, nu s-au primit comentarii din partea Rusiei sau Ucrainei în legătură cu această inițiativă vitală pentru securitatea regională și stabilitatea economică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel