300 g cartofi,
100 g franzelă,
200 ml lapte,
300 g brânză de vaci sau 250 g brânză telemea desărată puțin,
100 g unt sau margarină,
200 ml smântână,
50 g faină,
4 ouă mari,
mărar.
Cartofii, curățați de coajă și apoi cântăriți, se taie în jumătăți și se fierb în apă clocotită cu puțină sare sau se fierb în coajă, se curăță și apoi se cântăresc.
Se zdrobesc bine cu furculița sau cu strivitorul, cât sunt fierbinți.
Franzela se înmoaie în tot laptele, până când îl absoarbe.
După ce cartofii s-au răcit, se adaugă franzela nestoarsă, gălbenușurile, untul moale, smântână, făină, mărarul tăiat mărunt, brânza de vaci mărunțită sau telemeaua rasă și se amestecă bine.
Dacă nu s-a pus brânză telemea, se pune o linguriță de sare fină.
Albușurile, bătute spumă, se adaugă în compoziție, se amestecă ușor cu telul în formă de pară, prin răsturnare de jos în sus.
Compoziția se varsă într-o tavă de 2 l, unsă bine cu margarină solidă și tapetata bine cu pesmet sau făină.
Tava se introduce în cuptorul bine încins, unde se lasă 30 de minute, până când budinca se rumenește frumos.
Cuptorul nu se deschide 20 de minute! După aceea se mai poate reduce focul în cazul în care cuptorul rumenește prea tare.
Se servește imediat, fierbinte și se taie în felii, la masă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News