Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Brexit. Veste mare pentru ROMÂNII din Marea Britanie
WhatsApp
Parlamentul britanic a adoptat în această seară un amedament prin care premierul Theresa May și-a luat un angajament de a organiza în 14 martie un vot cu privire la amânarea Brexitului, informează realitatea.net. 
brexit

Veste importantă pentru românii din UK: drepturile cetăţenilor UE, convenite cu Bruxelles-ul, vor fi protejate după Brexit indiferent de rezultatul negocierilor.

Parlamentul britanic a acceptat miercuri seară un amendament care menţionează angajamentul premierului Theresa May de a organiza în 14 martie un vot în Camera Comunelor cu privire la amânarea ieşirii din Uniunea Europeană în cazul în care Parlamentul respinge varianta unui Brexit fără acord, transmite Reuters.

 

Amendamente

 

Amendamentul F, prezentat de către deputata laburistă Yvette Cooper, a fost adoptat cu 502 voturi pentru şi 20 voturi împotrivă.

Tot miercuri seara, membrii Camerei Comunelor au aprobat un amendament susţinut de guvern care solicită premierului Theresa May să se asigure că garanţiile privind drepturile cetăţenilor UE, convenite cu Bruxelles-ul, vor fi protejate după Brexit indiferent de rezultatul negocierilor, transmite Agerpres.

Amendamentul, elaborat de parlamentarul conservator Alberto Costa, a fost aprobat fără vot formal după ce guvernul şi-a exprimat sprijinul.

Citește și BREXIT. Theresa May, PROMISIUNE de ULTIMĂ ORĂ

Parlamentarii britanici au adoptat şi un amendament care menţionează angajamentul premierului Theresa May de a organiza în 14 martie un vot în Camera Comunelor cu privire la amânarea ieşirii din Uniunea Europeană în cazul în care parlamentul respinge varianta unui Brexit fără acord. Amendamentul F, prezentat de către deputata laburistă Yvette Cooper, a fost adoptat cu 502 voturi pentru şi 20 voturi împotrivă.

În schimb, deputaţii britanici au respins, cu 324 voturi împotrivă şi 288 voturi pentru, un amendament propus de Partidul Naţional Scoţian prin care se solicita guvernului britanic să excludă o ieşire din Uniunea Europeană fără un acord, în orice circumstanţă.

De asemenea, Camera Comunelor a respins şi amendamentul A, care cerea guvernului britanic să adopte planurile opoziţiei privind Brexitul, între care o uniune vamală permanentă cu Uniunea Europeană.

Deputaţii pro-europeni au dorit iniţial să reintroducă şi un amendament prin care să încerce să transfere procesul Brexitului în sarcina parlamentului, la fel cum au procedat la cele două dezbateri anterioare, dar atunci amendamentul lor a picat la vot. În urma promisiunilor făcute de premierul May, ei au ales să nu mai avanseze un astfel de amendament la dezbaterea de miercuri.

Citește și BREXIT. Se întoarce roata: Marea Britanie se teme pentru drepturile britanicilor din UE

Şefa executivului de la Londra încearcă în continuare să obţină de la liderii europeni revizuirea clauzei de ''backstop'' pentru a-i da o formă care să facă acceptabil acordul pentru o majoritate în Camera Comunelor. Theresa May a acceptat anul trecut această clauză pentru a debloca negocierile cu UE intrate la un moment dat în impas, dar prevederea privind ''backstop''-ul a condus la respingerea acordului în parlamentul de la Londra, deputaţii britanici eurosceptici considerând că ea riscă să menţină Regatul Unit pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.

În virtutea acestei clauze, Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi provincia Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei ''frontiere dure'' între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel