Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a avut o întrevedere cu premierul Irlandei, Leo Varadkar, la Washington, unde a vorbit şi despre situaţia prin care trece acum Marea Britanie.
"Nu am fost susţinătorul Brexitului, dar eu am prezis că se va ajunge aici - şi am avut dreptate. (...) Sunt surprins cât de prost au mers lucrurile în negocieri. I-am dat premierului Theresa May câteva idei cu privire la negociere, şi cred că ar fi avut succes. Ea nu m-a ascultat, însă - şi e ok, pentru trebuie să facă ceea ce trebuie să facă, dar totuşi cred că putea să negocieze în altă manieră. Detest să văd că totul se duce de râpă, nu cred că va fi posibil un al doilea referendum, pentru că ar fi necinstit faţă de cei care au câştigat în primul referendum. Este o ruşine, cinstit spus. Nu era niciun motiv pentru a se întâmpla aşa ceva, ei puteau avea votul şi se puteau retrage uşor, dar nu s-a întâmplat aşa. Este o problemă extrem de complicată acum. Cred că vor trebui să facă ceva, pentru că timpul este scurt", a declarat Donald Trump, potrivit CNN.
Premierul britanic, Theresa May, va încerca, pentru a treia oară, să treacă prin Parlament acordul de ieşire din Uniunea Europeană. Cel mai probabil un vot în acest sens urmează să aibă loc până la 20 martie. Până atunci, în această seară, Camera Comunelor va vota pentru o posibilă amânare a Brexit-ului.
Citeşte şi: Theresa May AVERTIZEAZĂ: "S-ar putea să nu mai avem deloc Brexit"
Guvernul britanic a anunţat că ar putea cere de la Bruxelles o amânarea a Brexit-ului, doar până la 30 iunie, cu condiţia ca acordul negociat de Theresa May să fie aprobat de Parlament, până la 20 martie, cu o zi înainte de summitul UE. În caz contrar, a avertizat premierul, amânarea ar putea fi de o mai lungă durată, ceea ce ar putea însemna că Regatul Unit va trebui să organizeze alegeri europarlamentare.
Preşedintele Comisiei Europene, Donald Tusk, a precizat în această dimineaţă, că va face un apel către liderii europeni, să accepte o amânare mai îndelungată pentru a da timp Regatului Unit să îşi reconsidere strategia. Este o schimbare semnificativă de atitudine, după ce până în prezent, oficialităţile europene au insistat că o amânare, pentru mai mult decât câteva luni a Brexit-ului, ar fi posibilă doar dacă britanicii organizează un al doilea referendum sau alegeri anticipate.
Potrivit BBC, parlamentarii britanici se pregătesc să voteze un amendament privind amânarea Brexitului. De asemenea, Parlamentul de la Londra va vota şi un amendament privind organizarea unui al doilea referendum cu privire la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Un alt amendament, care prevede ca Parlamentul să preia controlul procesului de Brexit, va fi de asemenea propus spre vot.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News