Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
BREXIT. Ambasada României la Londra, sesiune de informare pentru români
WhatsApp
Mai mulţi români au venit aseară la sesiunea de informare organizată de Ambasada României la Londra, unde s-a vorbit despre drepturile cetăţenilor români după producerea Brexitului.

S-a pus accentul pe aşa numitul ”settled-status” sau statut de stabilire, care le va garanta tuturor cetăţenilor europeni care locuiesc în Regatul Unit, aceleaşi drepturi ca şi până acum. 

Persoanele care locuiesc de cel puţin 5 ani în Marea Britanie pot aplica pentru acest statut până la sfârşitul anului 2020, prin intermediul unei aplicaţii mobile pe sistemul Android.

Citeşte şi: UK. O familie de români se ÎNTOARCE acasă: "Nu mai suntem doriţi aici"

Cei care se află de mai puţin timp acolo pot aplica pentru statutul de pre-stabilire.

 

Ce spun românii din Marea Britanie despre viaţa post-Brexit

 

Românii veniţi la Ambasadă pentru informare au vorbit cu jurnaliştii de la Radio România Actualităţi despre temerile lor legate de Brexit.

"- Sunt îngrijorată, mă gândesc poate în câţiva ani eu nu pot să-mi mai plătesc împrumutul pentru casă pentru că nu mai am voie să mai stau aici, pentru că dintr-o dată se trezesc că nu mai vor să ne garanteze drepturile respective, şi bineînţeles că ne îngrijorează lucrurile astea.

-În primul rând este interesant faptul că se reglementează statutul emigranţilor, românilor, care sunt în UK. Este dificil pentru noi, având în vedere viitorul celorlalţi români care îşi vor dori să vină în UK să lucreze sau să se stabilească, sau să facă afaceri aici.

Citeşte şi: IMPORTANT pentru TOȚI românii din UK. Tot ce trebuie să ştii despre "settled status"

- Munca tot muncă o să fie, viaţa de zi cu zi, oamenii o să fie aceiaşi, rasismul o să fie la fel... Deci nu o să se schimbe practic, doar o să ne controleze mai bine la vamă.

- Personal am simţit impactul a ceea ce seamnă hostile environment, când fiul meu a călătorit singur, a aterizat pe aeroportul Luton, deşi călătorea cu paşaport britanic, a fost aliniat, li s-a spus că toţi bărbaţii din avionul respectiv să meargă pe partea dreaptă, să prezinte documentele la verificat, fără nici o explicaţie. El a întrebat de ce, fiind şi minor? Nu i s-a oferit nici o explicaţie. Deci, am simţit impactul în acest sens, şi da, mă îngrijorează."

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel