Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biden și Liz Truss, acord în cazul Irlandei de Nord
WhatsApp
Preşedintele american Joe Biden a afirmat, în cursul unei reuniuni cu noul premier britanic, Liz Truss, că ţările lor sunt "hotărâte să protejeze realizările" acordului de pace nord-irlandez, un subiect extrem de sensibil în relaţia lor bilaterală. 
Biden se confruntă cu Liz Truss în legătură cu Irlanda de Nord / Foto: Captură video youtube

'Sunteți cel mai apropiat aliat al nostru în lume și sunt multe lucruri pe care le putem face și continuăm să le facem împreună', i-a spus Biden lui Truss, la întâlnirea de la New York, la Adunarea Generală a ONU.

 

Principalul subiect de tensiune între ei este Irlanda de Nord

 

Casa Albă a precizat că Biden o va confrunta pe Truss pe această temă în prima lor întâlnire între lideri. Biden dorește ca aşa-numitul acord din Vinerea Mare" să fie protejat, în timp ce Marea Britanie se ocupă de problemele legate de consecințele comerciale post-Brexit.

'Amândoi ne-am angajat să protejăm câștigurile obținute prin Acordul din Vinerea Mare în Irlanda de Nord', a declarat președintele. 

Truss: 'Aștept cu nerăbdare să discutăm despre Acordul din Vinerea Mare de la Belfast și despre modul în care ne asigurăm că acesta este respectat în viitor'.

Premierul britanic a introdus, pe când era încă şefa diplomaţiei, un proiect de lege modificând unilateral dispoziţiile referitoare la Irlanda de Nord, în urma Brexit-ului.

Proiectul este criticat vehement atât de Uniunea Europeană, cât şi de Washington, potrivit cărora orice modificare ar risca să fragilizeze pacea pe insulă.

 

Biden s-a opus cu fermitate Brexit-ului 

 

Biden, care este mândru de moștenirea sa irlandeză, s-a opus cu fermitate Brexit-ului și și-a exprimat o mare îngrijorare cu privire la viitorul Irlandei de Nord, la comerțul său și la acordul semnat în 1998, care a consfințit protocoalele de pace și a pus capăt la 30 de ani de violență sectară.

Marți, înainte de întâlnirea lor, Casa Albă a declarat că Biden își va expune clar punctul de vedere atunci când se va întâlni cu Truss. 

'Președintele va comunica opinia sa fermă că Acordul din Vinerea Mare, care este piatra de încercare a păcii și a stabilității în Irlanda de Nord, trebuie protejat', a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan în cadrul briefingului de presă de la Casa Albă, conform Daily Mail.

Acordul din Vinerea Mare a pus capăt în 1998 la trei decenii de conflict între unionişti, în principal protestanţi, şi republicani, mai ales catolici partizani ai reunificării cu Republica Irlanda.

 

Biden va încuraja toate părțile să colaboreze

 

Biden va încuraja toate părțile să colaboreze pentru a se asigura că problemele vechi de zeci de ani nu vor reapărea.

Truss merge înainte cu controversatul său proiect de lege privind protocolul pentru Irlanda de Nord, despre care Uniunea Europeană și alți critici spun că va încălca dreptul internațional prin suspendarea unor elemente ale acordului. 

Irlanda de Nord va fi probabil partea cea mai tensionată a conversației dintre Biden și Truss, care va avea loc în marja Adunării Generale a ONU. 

Întâlnirea se anunță deja tensionată, după ce Truss a intrat în conflict cu Biden pe tema politicii economice și a declarat că un acord comercial între SUA și Marea Britanie ar putea dura ani de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel