Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Biden, reacție la amenințările lui Putin: Rusia și-a invadat vecinul și a încălcat cu nerușinare principiile de bază ale Națiunilor Unite
WhatsApp
Președintele american Joe Biden a declarat în discursul de astăzi, miercuri 21 septembrie, de la Adunarea Generală a Națiunilor Unite că Statele Unite ale Americii sunt decise să apere democrația în întreaga lume, în urma amenințărilor nucleare lansate marți de președintele rus Vladimir Putin.
Casa Albă l-a avertizat în secret pe Putin de "consecințele grave" ale folosirii armelor nucleare / Foto: Captură video youtube

Președintele Biden își începe discursul acuzând Rusia de încălcarea regulilor ONU: "Acest război are ca scop stingerea dreptului la existență al Ucrainei".

 

Biden: Lumea ar trebui să vadă actele scandaloase pentru ceea ce sunt 

 

Președintele Biden, trecând la subiectul Ucrainei, spune că "în ultimul an lumea noastră a cunoscut mari tulburări" și un "război brutal și inutil ales de un singur om".

El spune că un membru proeminent al Consiliului de Securitate al ONU, Rusia, și-a invadat vecinul, adăugând că Moscova a "încălcat cu nerușinare" principiile de bază ale Națiunilor Unite.

Biden adaugă despre Vladimir Putin că a făcut amenințări nucleare împotriva Europei, deși Rusia cheamă mai mulți soldați la luptă și că Kremlinul încearcă să anexeze părți din Ucraina.

"Lumea ar trebui să vadă actele scandaloase pentru ceea ce sunt", explică acesta.

 

Biden: Rusia vrea ca Ucraina să înceteze să mai existe

 

Președintele spune că războiul Rusiei are ca scop stingerea dreptului Ucrainei de a "exista ca stat, ca popor".

"Chiar înainte de a invada, Putin a afirmat, și citez, ~Ucraina a fost creată de Rusia~ și nu a avut niciodată, citez, ~un stat real~. Iar acum vedem atacuri asupra școlilor, gărilor, spitalelor... dovezi și mai oribile ale crimelor de război ale Rusiei", declară Biden.

Președintele american face referire și la groapa comună descoperită recent la Izyum, despre care a spus că "prezintă semne de tortură".

El spune că războiul Rusiei are ca scop stingerea dreptului Ucrainei de a exista ca stat - "pur și simplu", înainte de a le spune celor prezenți la Adunarea Generală a ONU că ar trebui "să vă facă sângele să fiarbă".

 

SUA dorește ca războiul să se încheie în condiții echitabile 


Biden spune că SUA dorește ca acest război să se încheie în "termeni drepți" - "în termenii pentru care am semnat cu toții, că nu poți cuceri teritoriul unei națiuni prin alegere".

"Singura țară care stă în calea acestui lucru este Rusia", spune el.

El spune că membrii ONU trebuie să fie "clari, fermi și neclintiți în hotărârea noastră". "Ucraina are aceleași drepturi care aparțin oricărei națiuni suverane. Vom fi solidari cu Ucraina și împotriva agresiunii Rusiei, punct."

 

Biden respinge folosirea violenței și a războiului pentru a cuceri națiuni

 

Biden spune că respinge folosirea violenței și a războiului pentru a cuceri națiuni și "a extinde granițele prin vărsare de sânge".

El adaugă că apărarea drepturilor suverane ale națiunilor mai mici ca fiind egale cu cele ale națiunilor mai mari, îmbrățișarea principiilor de bază ale libertății de navigație și respectarea dreptului internațional reprezintă terenul comun pe care trebuie să stea națiunile ONU.

 

Nicio țară nu poate folosi energia ca armă

 

SUA colaborează cu țări din întreaga lume pentru a proteja națiunile "de constrângere sau dominație și pentru a se asigura că nicio țară nu poate folosi energia ca armă".

Biden adaugă că SUA solicită, de asemenea, principalilor creditori globali să "negocieze în mod transparent iertarea datoriilor" și "să prevină crize economice și politice mai ample în întreaga lume".

 

Biden și-a îndreptat atenția spre tensiunile tot mai mari dintre SUA și China

 

„Noi nu căutăm un Război Rece. Nu cerem niciunei națiuni să aleagă între Statele Unite și orice alt partener', a spus președintele.

Biden a reafirmat angajamentul SUA față de politica 'O singură China' și a spus că urmărește 'pacea și stabilitatea' în dreptul Taiwanului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel