Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Belgia. Povestea lui Cristinel Axinte, conaționalul care creează un pachet complet în construcții: „Problemele semnalate de antreprenorii români sunt reale”
WhatsApp
Cristinel Axinte, în vârstă de 53 de ani, conduce o afacere de succes în Bruxelles, Belgia. Ax Company SPRL a luat naștere după ce în România antreprenorul român a băgat în insolvență firma care se afla în Top 10 a celor mai bune din Iași.

„Constructor din tată în fiu, un fel de tradiție în familie. Am avut firmă de construcții în România, dar în 2008-2010, perioada crizei, am fost nevoiți să băgăm firma în insolvență. După ce am fost cotați în Top 10 al celor mai bune firme din Iași, fără datorii la stat, intram în insolvență. A fost o experiență pe care nu am s-o uit toată viața”, a povestit Cristinel Axinte pentru StiriDiaspora.ro.

2. -imagine fara descriere- (cristinel-axinte-2.jpg)

Însă acest lucru nu-l consideră un eșec, ci din contră, o experiență din care a avut ce învăța. Cristinel spune că este modalitatea care îl ajută permanent să asimileze informații noi, să își dezvolte creativitatea și să își cultive valorile. Așa că a pornit spre calea străinătății, iar în ianuarie 2016 s-a mutat în Bruxelles.

După închiderea firmei din România, Cristinel şi-a promis că va construi cea mai bună companie, în care angajaţii vor veni la serviciu cu plăcere, vor putea să înveţe permanent şi vor fi cu adevărat valorizaţi. A vrut, cumva, să dea un sens vorbelor din anunţurile de angajare despre medii de lucru dinamice şi pachete de beneficii motivante.

Cu 19 angajați în prezent, Cristinel a reușit să-și dezvolte pasiunea moștenită de la tată și să aibă cereri din ce în ce mai mari în Belgia întrucât oferă un pachet complet făcut cu profesionalism în ceea ce privește domeniu construcțiilor.

Cristinel, pe tot parcursul interviului, ne-a spus cât de importantă este educația la vârste mici, valorile și cât de mult îți formezi sinele încă de când ești la grădiniță. Din aceste motive, în opinia lui, sistemul educațional joacă cel mai important rol.

 

Povestea de succes a lui Cristinel Axinte a fost povestită în exclusivitate pentru StiriDiaspora.ro și o puteți urmări în interviul de mai jos.

3. -imagine fara descriere- (cristinel-axinte-3.jpg)

StiriDiaspora: Să privim puțin în trecut. Care au fost primii pași care v-au transformat în omul de astăzi?

Cristinel Axinte: Părerea mea este că noi, oamenii, ne aflăm în permanență într-un proces de transformare. Ne schimbăm constant percepțiile și ideile și de ceea cred că evoluția este un proces continuu. Niciodată nu vom putea spune despre noi că „Eu sunt același om care eram și ieri și exact la fel voi fi și mâine”. NU. De ce? Pentru că evoluăm în permanență. Dumneavoastră mă întrebați acum despre primii pași care m-au făcut cine sunt astăzi... Ei bine, cred că primii pași în acest sens, sunt cu mult mai îndepărtați decât poate duce memoria mea, tocmai pentru că din momentul în care ne naștem începem un proces continuu de dezvoltare și evoluție. Dacă ar fi să răspund țintit însă, bazat pe o memorie rațională, cred că primii pași către această transformare au fost reprezentați de educație. Fie că vorbim despre educația școlară, cea pe care toată lumea o primește de acasă sau chiar cea autodidactă, consider că ea este un pion important în tot ceea ce înseamnă evoluție a omenirii. Puterea de a învăța, atât din experiențe proprii, cât și din cele trăite de altcineva este cheia care ne deschide orizontul gândirii noastre și îl face din ce în ce mai larg pe zi ce trece. Cred că nu există om pe această planetă de la care să nu am ceva de învățat, iar până acum mi-am parcurs viața luând ce e mai bun de la oricine mi-a ieșit în cale.

 

Cristinel Axinte: „Nici o experiență din care avem câte ceva de învățat nu poate fi considerată eșec”

 

StiriDiaspora: Când s-a conturat pasiunea dumneavoastră pentru antreprenoriat? Când ați început să cunoașteți și să luați contact cu acest domeniu?

Cristinel Axinte: Ați pomenit de pasiune, cu siguranță antreprenoriatul este o pasiune pentru mine, dar știți când începem noi, în mod conștient să ne analizăm pasiunile? La grădiniță. Atunci când suntem complet cruzi, intrăm într-o sală cu o grămadă de alți copii de vârsta noastră și ne întreabă educatoarea pe rând: „Tu ce vrei să te faci când o să fii mare?” Ei bine, în momentul acela începem să conștientizăm ceea ce ne place cu adevărat, iar procesul de descoperire a sinelui pornește. Și începând de atunci lucrăm constant la a găsi o versiune care să ni potrivească în totalitate despre cum și ce să facem pentru a ne pune amprenta peste viitor. Degeaba visezi să devii muzician, doar pentru că ai văzut tu la TV că muzicienii se distrează, fac mulți bani și așa mai departe, dar pe tine nu te pasionează cu adevărat acel domeniu. Prin urmare, înainte de a începe să facem ceva, cred că trebuie mai întâi să ne cunoaștem cu adevărat pe noi înșine și să ne descoperim sursa care ne aduce cea mai multă fericire și împlinire. Așa am și făcut, antreprenoriatul a venit la mine ca un răspuns la cele mai multe întrebări pe care mi le puneam eu mie pentru a afla ce îmi place cu adevărat, așa că am început să lucrez la cea mai bună versiune de a mă implica în dezvoltarea societății prin ceea ce mă pasionează. Punctual am început să iau contact cu acest domeniu la începutul anilor 90 și de atunci nu m-am mai oprit din a face ceea ce îmi place

 

StiriDiaspora: Prima afacere a lui Cristinel Axinte a fost un eşec sau una de succes?

Cristinel Axinte: Știți cum se spune: „Prima dragoste nu se uită niciodată”, ei bine proverbul acesta este valabil la mine și pentru prima afacere, prima mea experiență în antreprenoriat. Cu siguranță nu a fost un eșec, în esență niciun lucru, nici o experiență din care avem câte ceva de învățat nu poate fi considerată eșec, după părerea mea. Prima afacere a lui Cristinel Axinte a fost exact stimulul de care a avut nevoie pentru a merge mai departe. Cu siguranță au existat urcușuri și coborâșuri, așa cum există peste tot, dar a fost o poveste atât de frumoasă încât am început să îmi doresc în fiecare zi să fac totul mai bine și mai bine, să evoluez și să las ceva în urma mea, atunci mi-am dat seama că fac ceea ce îmi place cu adevărat. Vă sună dumneavoastră această experiență a eșec? Nici pe departe. Prima afacere a plantat și mai adânc în sufletul meu dorința de a face bine prin ceea ce îmi place cel mai mult.

 

„Belgia, țară care m-a primit cu brațele deschise”

 

StiriDiaspora: A fost uşor să porniţi afaceri în Belgia? Care a fost motivația pentru a vă începe afacerea tocmai acolo? Cum a început totul? Cum ați recunoscut oportunitatea?

Cristinel Axinte: Așa cum am sugerat și la început, susțin ideea de cercetare a sinelui. Trebuie mai întâi să te cunoști pe tine și să alegi activitatea care ți se potrivește cel mai bine, cea care te face fericit. Ei bine, am trecut și eu prin momente în care nu îmi găseam liniștea în locul în care mă aflam. Simțeam că pot mai mult, însă nu aveam oportunități de dezvoltare. Și am decis să iau lumea la picior, cum s-ar spune și am plecat cu gândul că nu mă voi opri până nu voi găsi un loc care să mă lase să înfloresc, să se potrivească perfect cu principiile mele de viața și să fie o armonie între ceea ce sunt eu și cum îmi desfășor activitatea. Așa am ajuns în Belgia, țară care m-a primit cu brațele deschise și mi-a dat voie să visez și să mă gândesc la lucruri la care nici nu îndrăzneam înainte. În ceea ce privește ușurința cu care am pornit în afaceri, aici nu pot spune dacă a fost ușor sau greu. Cred cu tărie că rapiditatea cu care poți să pui lucrurile în mișcare într-o afacere este extrem de influențată de contextul social și de modul în care tu ca antreprenor îți expui viziunea despre produsul tău. Dacă vei merge să vinzi apă în deșert, cu siguranță vei avea succes indiferent de preț sau puritate, dar ești oare cu adevărat un antreprenor de succes? Mergi într-un magazin specializat pe vânzarea de apă și convinge lumea să te aleagă pe tine. Este la fel de ușor? Aici intervine pasiunea. Dacă lucrezi cu pasiune și ești 100% implicat, lucrurile vor merge ca unse și indiferent de impedimente, vei fi atât de dedicat încât vei trece peste ele cu brio. Iar eu m-am dedicat cu mintea și cu sufletul, iar rezultatele se văd

 

StiriDiaspora: Ce afacere coordonați în prezent? În ce stadiu este ea și cum v-a venit ideea?

Cristinel Axinte: Întotdeauna m-au fascinat domeniile care sunt în continuă dezvoltare, cele care nu mor niciodată pentru că am considerat că este o provocare chiar mai mare să te implici și să fii recunoscut într-o activitate care nu se va stinge niciodată. Cât timp vor exista oameni pe acest Pământ, ei vor continua să construiască. Își vor face case, școli, și clădiri unde să își desfășoare locul de muncă. Așa încât am considerat ramura construcțiilor ca fiind cea care rezonează cu personalitatea mea cel mai bine și mi-am dorit să aduc lumii calitate și profesionalism. În prezent conduc o firmă de construcții pe care mi-am dorit încă de la început să o extind atât cât pot, astfel încât din rădăcina acesteia am reușit să dau naștere unui alt proiect, și anume o firmă de tâmplărie exterioară, iar acum reușim să oferim clienților noștri, cu care am devenit și prieteni, un pachet cât mai complet în ceea ce privește domeniul construcțiilor. Suntem cu toții o familie în Ax Company, înrudiți prin setea de a descoperi și a învăța lucruri noi. Suntem perfecționiști, profesioniști și furnizăm calitate făcută cu pasiune. Suntem mereu dornici să ne dezvoltăm, atât în plan personal, cât și în plan profesional, exact ca o familie de oameni buni și onești.

7. -imagine fara descriere- (cristinel-axinte-colaj-2.jpg)

 

„Noi suntem o familie care duce mai departe pasiunea pentru lucrul de calitate”

 

StiriDiaspora: Ce obiective ați avut la început și unde vreți să duceți acum businessul?

Cristinel Axinte: Obiectivele mele nu s-au schimbat o dată cu trecerea timpului, este diferit doar modul în care le abordez și drumul pe care mi-l croiesc spre atingerea lor. La fel ca orice antreprenor care crede în visul său, o să spun și eu la rândul meu că îmi doresc să îmi duc business-ul pe culmile succesului. Complet adevărat până acum, dar ceea ce cred că ajunge foarte ușor să fie neglijat în zilele noastre, chiar dacă este un subiect extrem de important este reprezentat de relațiile interumane. Unul dintre motivele pentru care am pornit pe acest drum a fost faptul că iubesc să lucrez alături de oameni. Îmi iubesc aproapele, iar gândul cu care trec zilnic prin viață este acela de a mă afirma fără a încălca vreodată libertatea oamenilor care mă înconjoară. Mă pasionează oamenii, îmi place să îi studiez, să lucrez alături de ei și să îi ajut, de altfel, pot spune cu mâna pe inimă că nu aș fi ajuns până aici dacă nu aș fi avut oameni de partea mea. Obiectivele companiei mele ilustrează exact această dragoste pe care noi o avem față de oameni pe care o împletim, bineînțeles, cu profesia și calitatea serviciilor pe care le oferim, dar mai presus de toate, noi suntem o familie care duce mai departe pasiunea pentru lucrul de calitate.

5. -imagine fara descriere- (cristinel-axinte-5.jpg)

 

„Aceste probleme pe care le semnalează antreprenorii români sunt cât se poate de adevărate”

 

StiriDiaspora: Credeţi că oamenii de afaceri au încredere în statul român? Predictibilitatea şi stabilitatea sunt principalele lipsuri de care se plâng, în prezent, oamenii de afaceri. De unde credeţi că a apărut această problemă şi cum ar putea fi ea rezolvată?

Cristinel Axinte: Chiar dacă sunt o fire mai romantică, aș putea spune, și îmi place să privesc viața mai profund, fără doar și poate aceste probleme pe care le semnalează antreprenorii români sunt cât se poate de adevărate și nu pot fi ignorate. Cel puțin nu într-o societate care își dorește să se dezvolte pe cât mai multe planuri. Dacă ar fi să o luăm de la origine, cred că sistemul educațional joacă un rol foarte important în acest domeniu. Există copii care au niște talente absolut fantastice și oricine i-ar vedea ar putea spune că vor fi oameni de afacere de succes. Problema este că acești copii sunt nevoiți să se dezvolte în acest domeniu doar prin puterea autodidactă, care este foarte benefică de altfel, atunci când te pasionează ceva, te documentezi despre acel lucru de plăcere. Stai și lucrezi la visul tău fără să ții cont de orele care trec pe lângă tine. Cred însă că tinerii, ar avea nevoie de o bază solidă pe care să poată să își așeze liniștiți după ce o parcurg, toate celelalte cunoștințe pe care le acumulează singuri. Au nevoie să știe educație financiară, să știe ce presupune a avea o afacere și să înțeleagă adevărata putere pe care o are banul în zilele noastre și în acest mod sistemul va avea încă de la origini stabilitate. Vom avea în societate oameni bine documentați despre domeniul lor, care vor lua decizii pertinente, pentru bunăstarea societății.

 

„Nu mă simt ca și cum aș fi plecat vreodată definitiv din România”

 

StiriDiaspora: Vreți să vă întoarceți în țară, v-ați propus să aduceți o schimbare în societatea noastră?

Cristinel Axinte: De fiecare dată când cineva mă întreabă dacă vreau să mă întorc în țară eu răspund că nu mă simt ca și cum aș fi plecat vreodată definitiv. Vizitez România foarte des, mă întorc ori de câte ori pot în locurile copilăriei mele și îmi doresc să păstrez vie în mintea mea o imagine a țării trecută prin filtrul sufletului meu. Văd o Românie frumoasă, plină de tineri care încep ușor-ușor să miște lucrurile în direcții noi, nemaiîntâlnite până acum. Văd oameni, care, spre deosebire de mine, au reușit să își găsească liniștea chiar în locurile în care s-au născut și să sădească în ei puterea de a schimba o națiune prin voința și tinerețea lor iar asta mă face incredibil de mândru de neamul meu. În ceea ce privește o schimbare anume pe care îmi propun să o fac în societate, cred că aceasta se întâmplă zilnic. Lumea și industria este într-o continuă schimbare, iar mie îmi place să cred că prin fiecare faptă pe care o facem, contribuim cu o nanoschimbare a societății. Am spus și mai devreme că îmi place să lucrez cu oamenii, un exemplu de schimbare ar putea fi exact o discuție cu un om pe care nu l-am mai întâlnit niciodată, dar cu care încep să vorbesc despre o anumită temă. Așa ajunge fiecare dintre noi să își exprime propria părere și să înțeleagă, poate chiar să adopte părerea celuilalt. O schimbare ar fi deschiderea orizonturilor spre noi perspective prin discuții cu oamenii care mă înconjoară. Îmi place să mă împrietenesc cu oricine și să învăț de oriunde.

 

StiriDiaspora: Ce greșeli ați făcut și ce ați învățat din ele?

Cristinel Axinte: Nici nu vreau să mă gândesc la cât de infatuat o să par prin răspunsul pe care urmează să îl dau, dar eu consider că nu am făcut greșeli. Da, ați auzit bine. Eu nu consider că o întâmplare sau un eveniment mai puțin fericite sunt greșeli. După ce se întâmplă un astfel de lucru, ai ocazia să stai, să privești situația la rece, să înțelegi de ce s-a întâmplat așa și să lucrezi la o nouă abordare, acumulând toate cunoștințele pe care le analizezi, iar asta, după părerea mea este chiar mai benefic decât o reușită. Puterea de a analiza lucrurile, de a gândi o nouă abordare și de a învăța dintr-o situație mai puțin fericită, ne dezvoltă, atât în plan personal, cât și în plan profesional, infinit mai mult decât senzația de succes. Învățăm să gândim și să analizăm lucrurile în detaliu. Învățăm să anticipăm lucruri și suntem mereu pregătiți pentru ceea ce urmează. Atât timp cât eu și toți oamenii alături de care lucrez vom avea intactă această putere de a analiza un eveniment mai mult sau mai puțin plăcut și de a da naștere unei noi abordări de viitor pornind de la acel lucru, eu nu voi considera vreodată că există greșeli. Nu. Există doar situații dificile din care viața te provoacă să ieși printr-o mișcare care nu îți este neapărat caracteristică, dar pe care ți-o asumi și prin care înveți cum să fii o versiune și mai bună a ta. Atât timp cât tu ajungi la destinația pe care ți-ai propus-o, nu contează de câte ori te-ai oprit din drum, contează însă de câte ori ai găsit puterea de a trece peste greutăți și a merge mai departe.

 

„Împreună să dărâmăm zidurile dintre naționalități”

 

StiriDiaspora: Ce ați face diferit dacă ați începe de la început?

Cristinel Axinte: Dacă aș fi un om diferit față de cine sunt cu adevărat probabil aș face multe lucruri diferit. Dar dacă aș continua să fiu eu, vă spun cu mâna pe inimă, fără pic de ezitare că nu aș face absolut nimic diferit. Toată viața mea de până acum, toate fericirile, toate tristețile, toate momentele unice, toate deciziile pe care le-am luat au contribuit la cine sunt eu în momentul de față și nu pot decât să fiu recunoscător pentru asta și să cred că într-adevăr toate în viață se întâmplă cu un scop anume. Iar scopul este acela de a putea ajunge la cea mai bună versiune a sinelui tău. Ați observat că dacă treceți printr-o situație care vă pune la încercare într-un mod dificil, ajungeți după să vă bucurați mult mai mult atunci când trăiți un moment fericit? Viața nu este întotdeauna roz, dar contează foarte mult filtrul pe care îl punem noi pentru a vedea culorile. Nu aș face nimic diferit dacă aș lua-o de la capăt pentru că fiecare decizie pe care am luat-o m-a definit pe mine ca om. Am învățat astfel să mă bucur și mai mult de tot ce îmi oferă viața. Am învățat să iubesc oamenii, să îmi fac prieteni peste tot pe unde merg, să tratez lumea cu încredere și respect. Am învățat să mă bucur de fiecare zi pe care o trăiesc și să nu ezit să îmi exprim fericirea, să apreciez orice om, natură sau lucru care mă înconjoară. Am învățat să îmi șlefuiesc personalitatea până am ajuns omul la care visam să ajung atunci când eram doar un puști, iar toate aceste lucruri au putut fi posibile doar datorită experiențelor trăite și deciziilor luate la anumite momente din viața mea. Tot ce am făcut până acum rezonează cu principiile în care eu cred, după care îmi ghidez viața și pe care încerc să le dau mai departe ori de câte ori am ocazia.

6. -imagine fara descriere- (cristinel-axinte-colaj.jpg)

 

StiriDiaspora: Cum încurajează Belgia antreprenorii străini? Cât de greu sau uşor consideraţi că este astăzi să-ţi dezvolţi o afacere de succes în  Belgia?

Cristinel Axinte: După cum am menționat și mai devreme, Belgia este țara care pe mine m-a primit cu brațele deschise și mi-a oferit ocazia să visez la lucruri mărețe. Aici m-am convins pe mine însumi că dacă lupți și muncești cu adevărat pentru ceea ce îți dorești, inevitabil vei reuși. Pot spune că am avut noroc să îmi găsesc liniștea într-o țară ca Belgia, aici comunitatea de români este semnificativă, a doua ca mărime după cea a francezilor ceea ce  nu face decât să mă bucure. Poate unii o să spună că sunt antinaționalist, dacă se poate spune așa, că nu îmi iubesc țara, dar aceste gânduri sunt departe de mine. Susțin însă ideea de a ne duce mai departe identitatea noastră națională și strămoșească fără a ține neapărat cont de niște granițe care despart fizic un popor de altul. În ceea ce privește susținerea pe care o primesc aici antreprenorii de origine străină, cred că este dependentă de cât se dedică fiecare în parte, de modul lor de implicare și de cum știe fiecare să își vândă produsul, pentru că despre asta este vorba până la urmă. Personal am avut și am în continuare colaborări și parteneri belgieni alături de care am creat relații de prietenie care depășește strict latura aceasta profesională. Peste tot am fost tratat cu respect, munca mi-a fost apreciată la adevărata sa valoare, iar oamenii de aici sunt calzi, ne-au acceptat și își doresc să învețe cât mai multe din cultura noastră, sunt curioși și prietenoși. Îmi doresc să cred că prin prisma activității mele am mai adaugat o picătură de bine în ceea ce înseamnă mentalitatea străinilor despre noi, românii, și îmi doresc să văd cât mai mulți oameni care să îndrăznească să creeze o forță în orice domeniu, să se afirme pentru ca împreună să dărâmăm zidurile dintre naționalități.

 

„Am ajuns cu toții într-un loc care ne-a dat voie să visăm, să ne extindem aripile și să învățăm să zburăm”

 

StiriDiaspora: Cum se împacă viața profesională cu cea personală? Vă rămâne timp liber? Aveți vreun hobby, vreo pasiune căreia îi dedicați momentele libere?

Cristinel Axinte: Că tot vorbiți de timp liber, pot spune că unul dintre avantajele de a fi antreprenor este acela că poți, după ani de muncă, să ajungi la un punct în care să îți iei liber după bunul plac, ori de câte ori simți nevoia de o pauză, iar asta este extrem de important pentru că nimeni nu poate fi în continuu focusat 100% pe ceea ce face, uneori mai trebuie și pauze. Iar eu prefer să îmi folosesc aceste pauze pentru a petrece timp alături de familia mea și pentru că ei au întotdeauna încredere în tot ce fac, mereu mă întorc cu forțe proaspete după un astfel de răgaz luat pentru a-l petrece cu persoanele pe care le iubesc cel mai mult. Îmi place să citesc, mă pasionează în special Programarea Neuro-Lingvistică, Hipnoza și tot ce ține de comunicare verbală sau non-verbală, îmi place să îmi îmbogățesc cât mai mult cunoștințele pentru că eu, cred că mintea umană nu are limite. Putem să ne extindem cunoștințele și inteligența la infinit, atât timp cât ne dorim să evoluăm. Îmi place să mă bucur de lucrurile mărunte și să mă înconjor cu oamenii care mă fac fericit. Nu aș putea niciodată să fiu singur, pentru că iubesc prea mult oamenii, ideea de comunitate, grupurile de prieteni cu care poți împărtăși momentele bune și mai puțin bune prin care treci și familia care mă va sprijini indiferent de calea pe care voi alege să o urmez. Așa cum am mai spus, nu aș fi ajuns niciodată până aici fără a avea oameni în jurul meu care să aibă încredere în mine.

4. -imagine fara descriere- (cristinel-axinte-4.jpg)

 

StiriDiaspora: Cum s-a acomodat familia în Bruxelles? Le-a fost ușor despărțirea de casă? De România? Dar dumneavoastră?

Cristinel Axinte: Dat fiind faptul că vizităm foarte des România cu frumusețile ei, nu pot spune că a fost o despărțire tragică. Am ajuns cu toții, atât eu, cât și familia mea, într-un loc care rezonează cel mai bine cu ideea noastră de ceea ce ar trebui să însemne cu adevărat „Acasă”. Am ajuns într-un loc care ne-a dat voie să visăm, să ne extindem aripile și să învățăm să zburăm, iar asta ne-a făcut să ne dorim să rămânem în acest loc, să fructificăm posibilitățile pe care le avem aici și să punem amprenta pe ceea ce va rămâne în urma noastră. Să începem o schimbare în mai bine, a noastră și a celor care ne înconjoară. Suntem fericiți că am reușit să ne găsim liniștea chiar dacă este departe de locul unde ne-am născut și am copilărit și suntem extrem de mândri că am avut curajul să o căutăm. Îndemn pe oricine simte că nu se află în locul potrivit să nu ezite să își ia zborul și să se oprească atunci când simte că a ajuns unde trebuie pentru că acolo va reuși să se dezvolte așa cum nu și-ar fi putut imagina vreodată. Niciodată nu vei ști cum este un lucru până nu îl faci; dacă schimbarea este benefică, înseamnă că trebuie să faci această schimbare, iar dacă este mai puțin benefică, poți oricând să te întorci de unde ai plecat. Important este să acționezi! Să ieși din zona de confort!

 

„Niciodată să nu renunțe la ceea ce visează și la valorile morale”

 

StiriDiaspora: Ce sfaturi aveți pentru cei ce vor să devină antreprenori? Credeți că există un model sau o formulă pentru a deveni un antreprenor de succes?

Cristinel Axinte: Niciodată, dar niciodată să nu renunțe la ceea ce visează și la valorile morale după care își ghidează viața. Niciodată să nu se oprească din lucrat la visul lor și niciodată să nu se lase influențați de ce ar putea să spună cei din jur. Nimic pe acest pământ nu se compară cu senzația de mulțumire și împlinire pe care o ai atunci când ajungi acolo unde ți-ai propus prin propriile forțe. Este important să trăim din plin aceste satisfacții, să ne umplem sufletul cu bucurie și să nu lăsăm viața să treacă pe lângă noi. Cu siguranță vor exista și momente mai dificile, dar este important ca fiecare să găsească în el puterea de a merge mai departe. Probabil că există un model pentru a ajunge un antreprenor sau un om de succes, dar eu, pot vorbi doar despre cum am procedat eu. Nu știu dacă poate fi un model de succes pentru toată lumea, dar cred cu ardoare că această cale spre succes, depinde strict de noi înșine și de cum ne dorim să evoluăm, cum să abordăm lucrurile. De cine suntem noi cu adevărat, de cum ne dorim noi să trecem prin viață și de ce vrem să lăsăm în urma noastră.

 

Despre Campania „Locul tău este acasă”

 

ŞtiriDiaspora.ro a lansat, cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, campania „Locul tău este acasă”.

Proiectul dedicat românilor din Diaspora aduce în atenţie problemele stringente de care se lovesc cei care doresc să revină în România, dar şi posibile soluţii pentru depăşirea acestor obstacole.

Campania va aduce în prim plan teme precum inserţia şi reinserţia socială dar şi teme deosebit de importante legate de piaţa muncii din România ori facilităţi implementate de autorităţi, care vin în sprijinul celor care doresc să se întoarcă în ţară.

Antreprenorii vor avea ocazia să îşi prezinte poveştile, să atragă atenţia autorităţilor asupra problemelor care le-a blocat ori le blochează în continuare accesul către piaţa din România şi să răspundă dacă şi în ce condiţii ar putea reveni în ţară.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Locul tau este acasa! Vezi toate articolele
pixel