Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Beijingul vine cu un plan de pace între Rusia și Ucraina: „Războiul trebuie să ia sfârșit”
WhatsApp
Beijingul ia atitudine în privința războiului din Ucraina. Secretarul de stat, Wang Yi, anunță o propunere de pace la Conferința de Securitate de la Munchen, în fața a peste o sută de lideri din patruzeci de țări.
Beijingul vine cu un plan de pace între Rusia și Ucraina: „Războiul trebuie să ia sfârșit” / Foto: Unsplash

"China își va expune poziția privind soluția politică la criză. Acest război nu poate continua". Aceasta este declarația care era așteptată de la Beijing în Statele Unite și în Europa, chiar dacă nu are încă forma unui text precis.

 

Beijingul ia atitudine în privința războiului din Ucraina

 

Wang Yi anticipează un principiu fundamental. Toate țările trebuie să respecte Carta ONU, 'suveranitatea și integritatea teritorială', adică frontierele statelor recunoscute la nivel internațional.

Este un principiu, recunoaște șeful diplomației ucrainene, Kuleba, în replică, care „ne unește pe noi și pe chinezi”, adăugând despre China că „poate juca, și chiar vrem să joace, un rol important în a pune stop agresiunii rusești”, conform Il Messaggero.

Este inutil să vorbim despre planul de pace, conchide el, dar cu siguranță se va întâlni cu Wang Yi, care profită de ocazie pentru a denunța "standardele duble" între situația din Ucraina și cea din Taiwan, pe care Beijingul o revendică drept propria sa provincie.

 

Mesajul european

 

Celălalt punct ferm al chinezilor este că utilizarea armelor nucleare, chimice și bacteriologice ar fi 'inacceptabilă'. Mesajul Occidentului, în schimb, la Munchen, este cel exprimat la unison de președintele Comisiei Europene, Von der Leyen, și de premierul britanic Sunak: 'Sprijinul militar pentru Ucraina trebuie să fie dublat'.

Putin pregătește marea ofensivă de primăvară, cu 11 nave desfășurate în Marea Neagră, avioane la frontiere și anunță cucerirea unui alt sat din Harkov. Potrivit serviciilor secrete britanice, au murit între 40 și 60 de mii de combatanți ruși (200 de mii de la începutul invaziei pentru secretarul de stat american, Blinken).

Von der Leyen exclude că Putin își poate "atinge obiectivele imperialiste" și invită "să nu așteptăm luni sau ani pentru a putea livra Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge, trebuie să ne gândim la acorduri avansate pentru achiziționarea de arme și muniții așa cum am făcut pentru vaccinuri, Putin se înșeală dacă crede că timpul joacă în favoarea sa"

 

Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina: Vrem pace, dar nu cu orice preț

 

Nicio fractură pe frontul occidental, reiterează Blinken, pentru care Kievul trebuie să aibă posibilitatea de a se apăra 'atât timp cât este necesar, pentru că apără în același timp securitatea și stabilitatea Europei'. În cuvintele ministrului german al apărării, Baerbock, 'dacă Ucraina încetează să lupte, Ucraina este terminată'. 

Până la urmă, Ucraina nici măcar nu se gândește să depună armele. "Este ușor să negociezi cu pământul altora atunci când nu este al tău", avertizează Dmytro Kuleba, Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina.

"Vrem pace, dar nu cu orice preț. Dreptul de a lua înapoi Crimeea, de asemenea. Gata cu acordurile de la Minsk, care nu ne-au salvat de război, și nici cu liniile de contact. Rusia va pierde și Ucraina va câștiga".

Kuleba își asumă "riscul de a spune că vom primi avioane de luptă de la aliați, va dura mai mult decât pentru tancuri, înțelegem asta, dar logica și simțul evoluției situației ne vor conduce pe toți la această decizie". Războiul spionajului continuă de asemenea, cu expulzarea a zece diplomați ruși din Olanda. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel