Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Băncile au scăzut indicele ROBOR, după ce Consiliul Concurenței a anunțat anchetă de amploare
WhatsApp
Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut uşor astăzi, până la 8,16% pe an, iar cel la 6 luni până la 8,28% pe an, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Reducerea are loc după câteva zile de mici fluctuaţii în jurul valorilor record atinse la mijlocul săptămânii trecute. În urmă cu două zile, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat începerea unei investigaţii la sediul băncilor care contribuie la calculul indicelui ROBOR, în funcţie de care este stabilit costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă. El a afirmat că acţiunea nu vizează creşterea dobânzilor, normală în această perioadă în opinia sa, ci dacă au existat înţelegeri între actorii de pe piaţă, care să ducă la creşteri mai mari decât cele justificate. La începutul anului, indicele la 3 luni era de 3,2% pe an, relatează Rador.

 

10 bănci s-ar fi înțeles să crească artificial ROBOR-ul

 

Consiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR, iar documentele ridicate în cadrul acţiunilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de "fixing" (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID).

Astfel, investigaţia vizează activitatea băncilor pe piaţa monetară interbancară desfăşurată în cadrul procedurii de fixing, precum şi cea desfăşurată în intervalul de 15 minute după efectuarea "fixingului", respectiv atragerea şi plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBOR/ROBID la nivel naţional.

"Potenţiala practică anticoncurenţială afectează întreg teritoriul României, indicele ROBOR stabilit de cele 10 bănci fiind o componentă a preţului (rata dobânzii) pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice înaintea datei de 2 mai 2019 şi a creditelor în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice. ROBOR este rata de referinţă a pieţei monetare interbancare pentru depozitele plasate între cele 10 instituţii de credit relevante din punctul de vedere al activităţii pe piaţa monetară interbancară din România, selectate pe baza unor criterii de performanţă stabilite de Banca Naţională a României (BNR). ROBID este rata de referinţă a pieţei monetare interbancare pentru depozitele atrase de către bănci de la alte bănci participante la tranzacţiile de pe această piaţă. ROBID se determină în cadrul aceleiaşi proceduri de fixing, împreună cu ROBOR", precizează Consiliul Concurenţei.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor, subliniază sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel