Babka are un interior moale și pufos, umplut cu ciocolată. Numele „babka” înseamnă „bunica” în diferite limbi slave și se presupune că faldurile cozonacului seamănă cu cele ale unei fuste. Sunt sigură că dacă vei încerca rețeta o vei iubi.
Ingrediente:
Pentru aluat:
530 g de făină de grâu
80g zahăr
120 g de apă
3 ouă medii
5 g drojdie uscată (sau 15 g drojdie proaspătă)
1/4 linguriță de sare
150 g unt, la temperatura camerei.
Umplutură:
110 g unt
100 g ciocolată neagră
50 g praf de cacao neîndulcit
50 g zahăr
O mână de nuci (opțional)
Într-un castron punem făina, zahărul, apa, ouăle, drojdia și sarea. Toate cu excepția untului. Frământăm, de mână sau cu un robot, în intervale de 1-2 minute cu repaus intermediar de 12-15 minute. Repetăm acest lucru de câteva ori și apoi adăugăm untul la temperatura camerei, puțin câte puțin, până când este încorporat.
Continuăm să frământăm în modul descris anterior până când aluatul este subțire și elastic. Facem o minge, o punem într-un vas uns, o acoperim și o lăsăm să își dubleze volumul.
În timp ce aluatul crește pregătim umplutura. Punem untul într-o cratiță și îl topim la foc mic. Când este topit adăugăm ciocolata neagră în bucăți, se va topi odată cu căldura untului. Adaugăm apoi zahărul și pudra de cacao. Amestecăm bine și punem deoparte.
Când aluatul a crescut, îl transferăm pe blatul de lucru, îl strivim cu mâna pentru a-l degaja și îl împărțim în două părți egale pentru a face două pâini dreptunghiulare. Punem aluatul pe care nu îl vom lucra la frigider, bine învelit în folie de plastic.
Zdrobim aluatul cu degetele pentru a forma un dreptunghi. Folosim un sucitor pentru a termina întinderea acestuia. Trebuie să formăm un dreptunghi de aproximativ 28 x 38 cm. Dacă în orice moment rezistă la întindere, îl vom lăsa să se odihnească câteva minute, astfel încât glutenul să se relaxeze.
Odată întins aplicăm umplutura cu o lingură de lemn sau cu o spatulă. Vom lăsa o mică margine pe una dintre laturi pentru a închide ruloul. Dacă vom pune nuci, le distribuim acum peste ciocolată. Rulăm aluatul în direcția celei mai lungi părți, până când ruloul este închis.
Cu un cuțit tăiem ruloul pe jumătate pe lungime. Așezăm jumătățile cu tăietura îndreptată în sus și le trecem una peste cealaltă într-un sul.
Vom avea pregătite anterior două tăvi dreptunghiulare tapetate cu hârtie de copt pentru a pune împletiturile. Le introducem în tăvi, încercând să o facem cu o grosime similară pe toată tava.
Acoperim tava și lăsăm împletitura să își dubleze volumul. Urmăm acelaș proces descris cu al doilea aluat pe care l-am rezervat în frigider. Când împletiturile au crescut, gătiți-le într-un cuptor fierbinte la 190 ° timp de aproximativ 30 de minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News