Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avertismentul experților care dă fiori: Prețul gazelor în Germania s-ar putea tripla
WhatsApp
Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a prețurilor la gaze în următoarele luni, după ce Rusia a redus livrările către Europa, a declarat un înalt oficial din domeniul energiei, citat de The Guardian.

Rusia a redus cu 40% fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1, invocând motive tehnice pe care Berlinul le consideră ca fiind un pretext, ceea ce a dus la o creștere de patru până la șase ori a prețurilor de pe piață, a declarat șeful agenției federale germane de distribuție, Klaus Müller.

Este puțin probabil ca astfel de „salturi uriașe de preț” să fie transferate în totalitate către consumatori, a declarat Müller, dar cetățenii germani trebuie să se pregătească pentru o creștere dramatică a costurilor.

„Este posibilă o dublare sau o triplare", a declarat acesta pentru postul public de televiziune ARD.

Ministerul german al Economiei a anunțat joi cea de-a doua din cele trei etape ale planului de urgență în domeniul energiei, avertizând asupra riscului ridicat de penurie pe termen lung ca urmare a blocării sistematice a livrărilor de gaze de către Rusia.

Așa-numita „fază de alarmă” permite firmelor de utilități să transfere prețurile ridicate la gaze către clienți și să contribuie astfel la scăderea cererii.

Robert Habeck, ministrul Economiei, a declarat că există o oarecare îngrijorare cu privire la oprirea completă a livrărilor de gaze rusești după 13 iulie, când Nord Stream 1 trebuie închis timp de 10 zile pentru o inspecție anuală.

Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că Vladimir Putin ar putea să nu deschidă din nou robinetul de gaz după întreruperea programată, Habeck a răspuns: „Aș minți dacă aș spune că nu este un lucru care mă îngrijorează”.

Müller a declarat că Germania ar putea rezista puțin peste două luni fără livrările de gaz rusesc.

Pentru a se pregăti pentru criză, Germania trebuie să economisească gazul și să își diversifice rapid furnizorii, a mai spus el.

Germania este cu un pas mai aproape de raționalizarea gazului

 

Germania este cu un pas mai aproape de raționalizarea gazului după o scădere a livrărilor din Rusia.

Țara a declanșat etapa de "alarmă" a unui plan de urgență privind gazele naturale pentru a face față penuriei, a anunțat Ministerul german al Economiei, conform BBC.

Aceasta este cea mai recentă parte a unui impas între Uniunea Europeană și Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că Rusia folosește gazul "ca o armă" ca răspuns la sancțiunile UE.

"Nu trebuie să ne păcălim singuri. Reducerea livrărilor de gaz este un atac economic asupra noastră din partea [președintelui rus Vladimir] Putin", a declarat Habeck, adăugând că germanii vor trebui să reducă consumul.

Dl Habeck a declarat că "sperăm că nu va fi niciodată" nevoie de raționalizarea gazului pentru industria germană, dar a adăugat: "Bineînțeles, nu pot exclude această posibilitate".

Plan de urgență

 

Germania a trecut acum la cea de-a doua etapă a planului de urgență în trei părți, care este declanșat atunci când există întreruperi sau o cerere foarte mare de gaz.

Guvernul va acorda împrumuturi în valoare de 15 miliarde de euro (13 miliarde de lire sterline) pentru a încerca să umple instalațiile de stocare a gazelor și va începe să scoată la licitație gazele pentru industrie, pentru a încuraja marile întreprinderi să consume mai puțin.

Trecerea la etapa a doua a planului pune o presiune mai mare asupra furnizorilor și operatorilor de rețea pentru a echilibra întreruperile prin măsuri precum găsirea de surse alternative de gaz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel